Od bajkovite avanture do užasa rata

Od bajkovite avanture do užasa rata

Dom kulture nastavlja sa premijerama iz različitih žanrova, od toga ponešto za svaku generaciju

0

U Velikoj sali Doma kulture Čačak, danas i sutra su pred gledaocima dva aktuelna dugometražna ostvarenja.

Od 16 časova, na repertoaru je igrana verzija omiljenog Diznijevog klasika iz 1941. godine „Dambo“. Vlasnik cirkusa angažuje bivšu zvezdu Holta Farijera i njegovu decu da se staraju o novorođenom slončetu, čijim se ogromnim ušima svi podsmevaju. Kada se otkrije da Dambo može da leti, cirkus koji se do tada borio za opstanak ponovo postaje atrakcija, što ne izmiče pažnji preduzetnika koji skuplja neobične debelokošce za svoj novi šou „veći od života“. Dambo će se vinuti do novih visina zajedno sa šarmantnom umetnicom Kolet, dok Holt ne sazna da se ispod platna cirkusa kriju mračne tajne.

Film u režiji ekscentričnog Tima Bartona okuplja sjajnu glumačku ekipu, a isto se može reći i za ovdašnje glumce, angažovane za sinhronizaciju: Nebojša Milovanović, Dragan Mićanović, Milenko Pavlov, Nina Janković, Marko Baćović i drugi.

Odmah zatim, u terminima od 18 i 20:30 časova, prikazuje se akciona drama „Balkanska međa“. Ovaj rusko-srpski ratni film, inspirisan istinitim događajem, opisuje tajnu operaciju grupe ruskih specijalaca koja 1999. iz Moskve dobija naređenje da pre NATO trupa zauzme aerodrom „Slatina” u Prištini i zadrži ga dok ne stigne pojačanje. Specijalni tim predvođen Andrejem Šatalovim i „Bekom“ Etoevim, kojima se pridružuju pripadnici MUP-a Vuk i Fadilj, vodi nemilosrdni rat protiv Smuka, komandanta albanske grupe.

Uprkos više puta naglašenoj fiktivnoj prirodi glavne priče, film je za veoma kratko vreme uzburkao svetsku javnost. Od strane britanskih medija oštro osuđen kao „jednostrana, ruska propaganda“, istovremeno nudi drugačiji pogled na bombardovanje, povodom čije dvadesetogodišnjice je premijerno prikazan. Režiju potpisuje Andrej Volgin, a u glavnim ulogama su Anton Pampušni, Milena Radulović, Miloš Biković, Aleksandar Radojičić i Aleksandar Srećković.

POSTAVI ODGOVOR