Od četiri javne česme u Čačku, tri su u funkciji

Od četiri javne česme u Čačku, tri su u funkciji

Posle kvara na česmi u velikom parku koji je popravljen, uskoro bi trebalo da usledi i popravka kvara na česmi u malom parku; česme na šetalištu i kod Gimnazije funkcionišu

0

Čačanski „Vodovod“ održava četiri javne česme na području grada i to kod Gimnazije, na šetalištu, u malom i u velikom parku, ali od te četiri, česma u malom parku ne funkcioniše. Vladimir Đinić, šef Službe izgradnje i održavanja u „Vodovodu“, ističe da je jedini način rešavanja problema sa ovom česmom njeno rušenje.

– Kvar na toj česmi nije toliko veliki na samom vodovodnom postrojenju nego su dve ploče koje se tamo nalaze slepljene jedna uz drugu i ankerisane. To znači da bez nekog oštećenja, odnosno rušenja postamenta česme, ne može da se priđe vodovodnoj cevi na samoj česmi sa ciljem popravke kvara.

Problem je specifičan jer je ta česma poklon koji je grad dobio i veoma je ružno da mi to sad rušimo, ali drugi način za popravku ovog kvara nemamo, kaže Đinić.

Teška odluka a laka popravka

Šef Službe izgradnje i održavanja u Javnom komunalnom preduzeću „Vodovod“ kaže da su nadležnima u „Vodovodu“ vezane ruke sve dok Javno preduzeće „Gradac“ ne odluči da li će se rušiti postament pa stavljati nova ploča ili će biti stavljen novi oblik česme.

– Onog trenutka kada bude odlučeno između ova dva postupka mi ćemo popraviti kvar. To naravno nije problem, s obzirom na to da „Vodovod“ ima ugovor sa lokalnom samoupravom o održavanju gradskih česmi i fontana. Ali, naglašavam, ovde pre svega određene instance moraju doneti odgovarajuću odluku pogotovu što je reč o poklonu, kaže je Đinić.

Zašto uništavamo česme?

Nedavno je otklonjen i kvar na česmi u velikom parku za koji Đinić kaže da je vrsta kvara specifična za javne česme.

– Često se dešava da nesavesni građani unište neku česmu. Konkretno u velikom parku, posle vandalizma koji je česma pretrpela uspeli smo da osposobimo samo dve slavine, rekao je Đinić.

POSTAVI ODGOVOR