Odbrana od grada za sebe i za druge

Odbrana od grada za sebe i za druge

Protivgradni strelci na teritoriji opštine Lučani redovno dejstvuju, ali Zoran Vučićević, načelnik Štaba za vanredne situacije opasnost vidi u tome što se isto ne dešava na teritorijama pojednih susednih lokalnih samouprava

0

Opština Lučani ima 16 protivgradnih stanica koje su, zahvaljujući fabrici „Milan Blagojević“ opremljene sa 195 raketa. Prema rečima Zorana Vučićevića, načelnika Štaba za vanredne situacije, sa raketama koje su preostale od prošle godine svaka protivgradna stanica u ovom trenutku raspolaže sa po 16 raketa.

Problem neaktivnih opština 

Najveću opasnost od grada načelnik lučanskog Štaba za vanredne situacije vidi u nedovoljnoj opremljenosti raketama nekih susednih lokalnih samouprava.

– Naši strelci dejstvuju isključivo po nalogu Radarskog centra Užice, ali dejstvuju uvek i po svakom njihovom nalogu. Imali smo situaciju pre dvadesetak dana da smo samo u jednom danu ispalili 42 protivgradne rakete. To je ogromna suma novca, preko 15.000 evra samo za jedan dan s obzirom na to da jedna raketa košta od 350-400 evra. Sa druge strane, pojedine lokalne samouprave nisu revnosne u ovom poslu. Nemaju protivgradnih raketa, nisu aktivirale protivgradne stanice i nemaju strelce tako da nama opasnost od grada preti i zbog toga što te susedne opštine ne štite svoje teritorije. A to je uzročno-posledično, mi svojim dejstvovanjem štitimo i svoju, ali i susedne teritorije, a tako bi trebalo da rade i drugi, rekao je Vučićević.

POSTAVI ODGOVOR