Претрага
[rstr_selector]

Odgovor čekaju dve nedelje, nakon toga organizuju proteste

Danas je u Mrčajevcima održan skup predstavnika 10 sela zbog zatvaranja pojedinih institucija, a prvenstveno zbog ukidanja radne jedinice Elektroprivrede Srbije u ovom mestu.

Predstavnici svih sela na levoj obali Zapadne Morave saglasni su da je aktuelna čačanska vlast seosko stanovništvo stavila na poslednje mesto kada je reč o rešavanju životnih pitanja sugrađana. Predsednici mesnih zajednica dopis sa zahtevom da se od zatvaranja poslovnice ED odustane, poslali su na adresu rukovodstva EPS-a, ministarke energetike i gradonačelnika Čačka. Vladimir Dačović, predsednik MZ Mrčajevci kaže da je 20. decembar krajnji rok do koga čekaju odgovor nadležnih , nakon toga uslediće radikalnije mere protesta.

– Današnji skup je proistekao kao reakcija na najavu Elektrodistribucije Čačak da će ukinuti radnu jedinicu koju ima u Mrčajevcima preko 50 godina, tačnije samim dolaskom električne energije u Mrčajevce, otvorena je ispostava koja je bila prvo pod kraljevačkom Elektrodistribucijom, a kasnijom reorganizacijom pripala je Elektrodistribuciji Čačak. Ta ispostava trenutno pokriva teritoriju 10 okolnih sela sa Mrčajevcima, gde živi preko 17 hiljada stanovnika. Stanje niskonaponske mreže je veoma loše, što znaju i čelnici Elektrodistribucuje i oni se slažu sa tim, a na sve to ukidanje koje su oni najavili, sva okolna sela su se osetila ugroženim u vezi snabdevanja električnom energijom. Svi mi strahujemo da će česti kvarovi, koji su trenutno otklanjani u nekom razumnom roku od 30 minuta do sat vremena, da ćemo mnogo duže čekati na otklanjanje tih istih kvarova. Činjenica da je 30 odsto niskonaponske mreže na drvenim stubovima, kad je mali vetar, većina ovih sela ostaje bez struje. Mislimo da nema ni ekonomske računice da dolaze ljudi iz Čačka, nekad u po pet, šest puta u toku dana u Mrčajevce. Mi smo uputili pismo, koje su potrisali predstavnici svih mesnih zajednica u kome trazimo da odustanu od te svoje namere, dok niskonaponsku mrežu ne dovedu u stanje kakvo bi trebalo da bude u 21. veku, pa samim tim, kada to budu ispunili da onda zatvore ovu ispostavu. Mi punu deceniju slušamo obećanja o o izgradnji trafostanice 35/10 koja je već u priči preko 10 godina. Elektrodistribucija je za to dobila i plac od 20 ari u Mrčajevcima da to napravi, a ništa na tom placu nije urađeno, samo što je ograđeno žicom. Ne verujemo u ta njihova obećanja da će to u toku sledeće godine sve uraditi. Mi imamo predlog da oni urade svoj posao, pa onda neka zatvore ovu ispostavu – izjavio je Vladimir Dačović.

Meštani Mrčajevaca, kao ni žitelji okolnih sela koji zbog medicinskih usluga gravitiraju ka ovom mestu, već mesecima nemaju stomatološku službu, ukinuti su specijalistički pregledi, a vikendom da bi dobili injekciju dolaze u Čačak. Dačović navodi da je zatvaranje pogona Elektrodistribucije bila samo kap u punoj čaši vode.

– Tu je bio i predstavnik lokalne samouprave gospodin Saša Obradović, obavljeni su razgovori u i vezi stanja i u Zdravstvenom centru. Trenutno u Domu zdravlja u Mrčajevcima prema kom gravitira sedam sela, posto Gornja i Donja Trepča nisu usmerene na Mrčajevce, vikendom ne radi odeljenje za davanje injekcija. Imali smo doktora koji je bio u pripravnosti i vozilo hitne pomoći za ovaj deo terena, ali smo sada za sve usmereni na Čačak za takve slučajeve. Od Obradovića smo čuli da je u toku reorganizacija i prelazak Domova zdravlja pod lokalnu samoupravu i dobili smo obećanje da ćemo od 1.januara ponovo dobiti stare službe kao sto su stomatološka, pedijatrija i ginekologija bar jednom sedmično kao što je bivalo i ako je to nekad bilo redovno, mi bi bili zadovoljni bar jednom sedmično da imamo te službe, a stomatološku normalno da imamo svakodnevno, ipak nije ovo mali broj građana i pokriva se velika teritorija. Pre tri, četiri meseca je zatvorena i Ekspozitura čačanske banke, ništa tu ne može da nam pomogne ni lokalna samouprava, svesni smo mi toga, ali borimo se da ne ostanemo baš u zapećku, jer smo ovamo pri kraju teritorije grada Čačka, ali da ne budemo baš po svemu pri kraju – zaključio je Dačović.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *