Претрага
[rstr_selector]

Odobreno povećanje broja dece u vrtićima

Skupština Čačka donela je na poslednjoj sednici Odluku kojom se odobrava povećanje broja dece u grupama predškolskih ustanova čiji je osnivač grad. Kako kaže Nadežda Vuksanović, načelnica Gradske uprave za društvene delatnosti, Odluka je doneta na osnovu zakonske mogućnosti da se grupe u vrtićima mogu povećavati iznad propisanog normativa ukoliko za tako nešto postoje uslovi.

– Ova Odluka je iznuđeno rešenje jer moramo imati u vidu da je tokom proteklih godina, znači ne samo u prošloj, u predškolske ustanove čiji je osnivač grad bilo upisano više dece nego što je zakon propisao. Na dan kada je Skupština donela ovu Odluku imali smo 326 dece iznad dozvoljenog broja i posle kontrole prosvetnog inspektora došli smo u situaciju ili da ispišemo tu decu ili da donesemo ovakvu Odluku, kaže Vuksanović.

Slobodnih mesta najverovatnije ima samo u jaslicama

Načelnica Gradske uprave za društvene delatnosti kaže da će u skladu sa novom Odlukom, osim pomenutih 326 mališana, gradski vrtići moći da prime njih još 216.

– Odluka propisuje da se grupe povećaju za 20% u odnosu na broj propisan Zakonom o predškolskom obrazovanju i vaspitanju. Na ovaj način bi u predškolske ustanove čiji je osnivač grad bilo smešteno ukupno 3.272 dece. To će konkretno značiti da sva deca koja su već bila upisana preko norme, njih 326, neće biti ispisana, kao i da će određeni broj dece moći tek da bude upisan. Uočeno je da su grupe koje pohađaju deca od navršene tri godine do polaska u školu prebukirane zbog čega je malo verovatno da će u tim grupama biti upisa, tako da će se odobrenih 216 mesta najverovatnije odnositi na decu mlađu od tri godine. Ali, to je sad nešto što će vrtići morati sami da reše, oni imaju liste čekanja prema kojima će utvrditi prioritete, rekla je Vuksanović.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *