[rstr_selector]

Одржан први скуп новооснованог Удружења произвођача млека Шумадије и Поморавља

,,Тренутно, Удружење броји 93 члана. Чланарина се не плаћа. Позивамо и овом приликом све колеге да нам се придруже ради заједничке даље борбе за спас млечног говедарства”

Удружење произвођача млека Шумадије и Поморавља обратило се јавности саопштењем које преносимо у целости:

,,Синоћ је одржан први скуп произвођача млека новооснованог Удружења произвођача млека Шумадије и Поморавља. Састанак је одржан у сали Дома културе у селу Адрани код Краљева. Састанку је присуствовао велики број произвођача млека и гости из других удружења. Анализирано је шта је до сада урађено док Удружење произвођача млека Шумадије и Поморавља није званично било регистровано.

Присутни су обавештени да су оснивачи Удружења 17 произвођача млека из Шумадије и Поморавља. Председник Удружења произвођача млека Шумадије и Поморавља је произвођач млека Слободан Видојевић из села Бресница, град Чачак.  Потпредседник удружења је произвођач млека Иван Павловић из села Обрва, град Краљево.  Председник скупштине удружења је произвођач млека Александар Јовановић из села Милочај, град Краљево.  Особа задужена за односе са јавношћу и медијима као и промоцијом на друштвеним мрежама удружења је произвођач млека Предраг Вељковић из села Пекчаница, град Краљево.

Удружење је као група незадовољних произвођача млека после скупа у селу Губеревац и блокаде Ибарске магистрале у Мрчајевцима, послало захтеве Министарству пољопривреде и тражило пријем код министарке пољопривреде Јелене Танасковић.

На тај послати мејл до данас одговора није било.

Удружење произвођача млека Шумадије и Поморавља синоћ је једногласно одлучило да се захтеви поново пошаљу Министарству пољопривреде и затражи пријем код министарке Јелене Танасковић.  Захтеви и пријем ће бити послати и Влади Републике Србије, премијерки Ани Брнабић и председнику Републике Србије, Александру Вучићу.

 Захтеви су следећи:

  1. Премија за млеко да износи 20 динара по литру и да важи за сваки предати литар млека. Без ограничења на минималне предате количине млека по кварталу.
  2. Субвенција по уматиченом грлу од 40.000 динара.
  3. Формирање најниже загарантоване откупне цене млека.
  4. Контролисани увоз млека и млечних производа. Увођење прелевмана на све врсте млека и млечних производа. Тренутни износи прелевмана на седам врста сирева нису довољни и они морају износити минимум 300 динара по једном килограму.
  5. Расписати конкурс за квалитетна приплодна грла у сточарству по старом правилнику из прошле године или да јавним позивом буду обухваћена грла која у 2022. години нису остварила право на подстицаје.

Захтеви и тражење пријема ће бити предати свим председницима општина, градоначелницима и начелницима управних округа са територије које покрива ово удружење.

Као увек до сада док нисмо били званично регистровани тако и убудуће сви чланови Удружења и јавност ће бити одмах обавештени о реакцији надлежних на поднете захтеве.

Захваљујемо се свима који су синоћ дошли у Адране а посебно произвођачима млека који су синоћ постали чланови удружења. Тренутно, Удружење броји 93 члана. Чланарина се не плаћа. Позивамо и овом приликом све колеге да нам се придруже ради заједничке даље борбе за спас млечног говедарства.

Председник Удружења произвођача млека Шумадије и Поморавља
Слободан Видојевић”

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести