Претрага
[rstr_selector]

Održani „Dani dr Dragiše Mišovića“

Manifestacija „Dani Dr Dragiše Mišovića“, održana je u Čačku 26 i 27. oktobra. U razgovoru sa primarijusom dr Nadom Lazović, predsednicom podružnice „Srpskog lekarskog društva“ koja je i organizator, sumirali smo utiske o ovoj dvodnevnoj manifestaciji.

– Prvi dan je bio posvećen rehabilitaciji respiratornih bolesnika i uputstvima bolesnicima sa hroničnom opstruktivnom bolešću pluća kako da vode normalan život. Bilo je reči i o kardiovaskularnim bolesnicima kao i životu bez duvanskog dima. Predavanja koja su organizovana u hotelu Beograd u Čačku su bila dobro posećena, sa odličnim predavačima. Tom prilikom su dodeljene zahvalnice lekarima sa kojima postoji odlična saradnja i koji su Čačani, a rade u Beogradu. To su prof. dr Miroslav Vukosavljević, načelnik Vojnomedicinske akademije i dr Draško Gostiljac, endokrinolog u Kliničkom centru Srbije, rekla je dr Nada Lazović.

Ovčar Banji neophodan razvoj u banjskom segmentu

Manifestacija se drugi dan održavala u Specijalnoj bolnici u Gornjoj Trepči gde je akcenat stavljen na istorijat istraživanja mineralnih voda i prikaz tri banje.

– Bilo je reči o mineralnim vodama i potencijalima Ovčar banje i banje Gornja Trepča sa našeg područja, kao i Pribojske banje koju je predstavila doktorka iz Prijepolja. Na predavanjima je predstavljen razvoj ovih banja uz poređenje onoga kakve su bile nekada a kakve su danas.

Dr Nada Lazović navodi da je banjski potencijal Ovčar Banje veoma veliki, ali da se ona u tom smeru nije dovoljno razvila.

– Banja Gornja Trepča se polako razvijala kroz vreme, tako da danas po rangu može da parira evropskim banjama, što potvrđuje i podatak da je posećuje veliki broj pacijenata iz inostranstva. Za razliku od banje Gornja Trepča, Ovčar Banja koja se može pohvaliti istorijatom još iz vremena Nemanjića, nije se razvijala u tom segmentu. S obzirom na ogromne potencijale i geografski položaj Ovčar Banje, organizatori manifestacije „Dani dr Dragiše Mišovića“ nadaju se da će se pojaviti neko sa namerom da razvoj ove banje podigne na viši nivo, što je i bio cilj ovih predavanja i manifestacije.

Teme za predavanja na narednoj manifestaciji „Dani dr Dragiše Mišovića“, biraju se na osnovu evaluacionih listova koje učesnici popunjavaju u skladu sa svojim interesovanjima i time šta bi voleli da čuju, kao i najaktuelnijim novostima iz medicine, rekla je dr Nada Lazović.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести