Održani Dani Ljubića

Održani Dani Ljubića

Drugi po redu Dani Ljubića održani su ovog vikenda, a u okviru manifestacije organizovana je deseta po redu pasuljijada

0

U organizaciji Saveta mesne zajednice Ljubić i Kulturno – umetničkog društva „Tanasko Rajić”, a uz podršku i pokroviteljstvo grada Čačka i Turističke organizacije Čačak po drugi put je organizovana manifestacija „Dani Ljubića”. Tokom prvog dana manifestacije održan je bogat kulturno – umetnički program, čiji je cilj očuvanje tradicija srpskog naroda, ali i podsećanje na važnost Ljubića kao kulturnog, istorijskog i nacionalnog mesta.

– U okviru bogatog i raznovrsnog programa nastupilo je mnogo izvođača, tu je bio hor Vaznesenjske crkve, zatim grupa učenika Muzičke škole „Dr Vojislav Vučković” sa svojim programom, braća i sestre Vujanić koji izvode etno kompozicije, zatim čitav niz solista od violinista do frulaša koji su pobedili ove godine na Saboru u Prislonici kao i glumačka trupa Ivana Vučkovića koja je izvela komad o Karađorđu i Milošu Obrenoviću, kaže Đuro Ceranić, zamenik predsednika Saveta mesne zajednice Ljubić.

Kiša otežala održavanje pasuljijade

Drugi dan manifestacije bio je rezervisan za tradicionalnu pasuljijadu pod nazivom „Ljubićski kotlić” koja je ove godine održana po deseti put.

– Takmičenje je počelo u 3 sata, a bilo je dosta ekipa koje su se svaka na svoj način trudile da pokažu umeće u pripremi hrane. Sve je to nadgledao kvalifikovan žiri koji je dolazio iz Asocijacije kulinara Srbije, a takmičenje je bilo ugroženo iznenadnim pljuskom koji je nekim takmičarima ugasio vatru, međutim pasuljijada je privedena kraju i u 18 časova smo uzorke pasulja predali na ocenjivanje žiriju koji je doneo odluku da pobeda pripada ekipi „Kapos” iz Ljubića. Muzički program koji je planiran za 20 i 30 časova otkazan je zbog loših vremenskih uslova, pa smo manifestaciju završili proglašenjem najboljih u kuvanju pasulja, kaže Zoran Zatežić, član Odbora za organizaciju manifestacije „Dani Ljubića”.

POSTAVI ODGOVOR