Ograda oko čačanskog Instituta za voćarstvo važnija od breza?

Ograda oko čačanskog Instituta za voćarstvo važnija od breza?

Uspesi Instituta za voćarstvo u senci su rekonstrukcije ograde ove ustanove zbog koje su breze otišle u zaborav  

0

Drvored breza koji je posečen u Ulici Kralja Petra Prvog, biće zamenjen sadnicama kuglastog jasena, ali tek na proleće, rekao je Dragan Nikolić, direktor JKP „Gradsko zelenilo”. Prema njegovim rečima, nove sadnice biće posađene nakon rekonstrukcije ograde kod Instituta za voćarstvo koja je u planu za narednu godinu.

– Ograda čačanskog Instituta je u veoma lošem stanju, tako da smatram da jedna renomirana institucija ne bi smela da ima  takav izgled, koji uostalom nije baš primeren našem gradu i mislim da treba da se uredi. Kada Institut bude rekonstruisao ogradu, zasadićemo nova stabla kuglastog jasena, jer bi u slučaju da se to uradi ranije ta stabla mogla biti oštećena, rekao je Nikolić. Prema njegovom mišljenju, breza nije najzahvalnija u drvoredu jer je njeno stablo sklono naginjanju na stranu, krto je i sklono pucanju i vremenom oštećuje okolnu infrastrukturu.

„Breze su posečene zbog bezbednosti građana”

– Javnosti je saopšteno da su stabla breza bila obolela, što je suštinska neistina jer se u samom rešenju koje je donela stručna komisija kaže da ta stabla imaju kriv rast, da predstavljaju opasnost od pada usled nepogoda i da samim tim ugrožavaju bezbednost građana, a takođe i podzemne i nadzemne infrastrukture. Posebna opasnost je to što su grane upletene u kablove koji tuda prolaze, tako da je bilo neizbežno odstraniti ova stabla, objasnio je Nikolić.

„Posečene lipe u Ulici Veselina Milikića su bile trule”

img-9f620bf61ba5fc5c2c23bf5d02299512-vDirektor ‚‚Gradskog zelenila” kaže da javnost dovodi u pitanje funkcionisanje stručnih i nadležnih službi koje se bave svojim poslom. On tvrdi da su posečene lipe u Ulici Veselina Milikića bile trule i da nije jasno zbog čega se u medijima vodi polemika o njihovoj seči.

– U raznim medijskim nastupima pričalo se o tome da su stabla lipa satrulila, da predstavljaju opasnost i da ugrožavaju bezbednost i imovinu građana, a zatim se vodi kampanja protiv seče tih stabala. Može se videti na terenu da su ostale grane teške i do 30 kilograma koje su polutrule i koje su u svakom trenutku mogle da se prelome, objašnjava Nikolić i dodaje da ne treba da se dovodi u pitanje funkcionisanje stručnih službi. On je dodao  da će na mestu posečenih lipa biti posađeni drvoredi kuglastog javora.

Da li će delovi grada ponovo „prodisati“?

Posle ovakvih najava sadnje novog drveća u našem gradu, ostaje pitanje da li će se ova obećanja obistiniti a, samim tim, delovi Čačka koji su ostali bez svojih „pluća“ ponovo dobiti izgled kakav zaslužuju.

Podsećanja radi, nakon rekonstrukcije Ulice Dr Dragiša Mišović 2012. godine, posečeni su platani sa objašnjenjem da su stabla obolela i obećanjem da će u toj ulici biti posađeni novi drvoredi. Međutim, to ni do danas nije urađeno.

POSTAVI ODGOVOR