Okrenimo se prirodnim lepotama Srbije

Okrenimo se prirodnim lepotama Srbije

Tradicija odmora na selu u zapadnoj Srbiji postoji decenijama, a danas u 12 gradova i opština zapadne Srbije registrovano je oko 250 kategorisanih domaćinstava

0
Foto: Dženarika Info

Turistička organizacija regije Zapadna Srbija je svoje aktivnosti usmerila je ka tome da građanima ukaže na turističke potencijale i prirodne lepote Srbije. Milan Rađen, direktor ove organizacije, kaže da u zapadnoj Srbiji pored poznatih destinacija postoje lokaliteti koji su manje posećeni, ali ne i manje atraktivni zbog čega ih svakako treba obići.
– Mislim da je ova sezona idealna da se naši građani okrenu Srbiji kao turističkoj destinaciji i to je ono što smo uvek isticali. Srbija je prelepa zemlja, ali je određeni broj naših građana nedovoljno tako i doživljava. Pored poznatih destinacija u našem kraju poput Zlatibora, Tare, Golije, Zlatara, Ovčarsko- kablarske klisure, kao i ponude Užica, Čačka, Bajine Bašte, Ivanjice i drugih gradova i opština, prilika je da se upoznaju i neke druge zanimljive destinacije i lokaliteti. Iz tog razloga smo se pridružili kampanji Turističke organizacije Srbije koja je usmerena ka tome da građanima prikaže sve prirodne lepote naše zemlje zbog kojih bi odmor ove godine trebalo da provedu u Srbiji.

Turistička infrastruktura u zapadnoj Srbiji značajno unapređena

– Prethodnih nekoliko godina smo u saradnji sa Ministarstvom turizma dosta radili na unapređenju aktivnog odmora kao turističkog proizvoda, odnosno na poboljšanju turističke infrastrukture u regiji Zapadne Srbije. Imamo brojne zanimljive sadržaje na svim destinacijama, pa ćemo tako od ove godine u Užicu imati adrenalinsku turu koja će obuhvatati vožnju kajakom kroz prelepu klisuru Đetinje koja je pre nekoliko godina dobila nagradu kao druga najatraktivnija u Evropi, zatim tu je vožnja zip-lajnom, pešačenje i planinarenje. U Ovčarsko-kablarskoj klisuri imamo slične aktivnosti, a pored manastira po kojima je poznata, ljubiteljima odmora u prirodi na raspolaganju su uređene pešačke i biciklističke staze. Prijepoljski kraj ima izuzetnu ponudu, ali je nedovoljno posećen. Turistima svakako treba da skrene pažnju Kamena gora, tzv. „selo stogodišnjaka” sa prelepom prirodom i kvalitetnim smeštajem, zaštićeno prirodno dobro Sopotnica sa prelepim slapovima, a za one koji vole adrenalinske sadržaje tu je naravno rafting Limom. Ono što je zanimljivo, a malo poznato u požeškom kraju je Tometino polje koje smo pre dve godine u saradnji sa planinarskim udruženjima uredili i obeležili pešačke i biciklističke staze. Tradicija odmora na selu kod nas postoji, Kosjerić i Ivanjica su pioniri seoskog turizma još od 70-ih godina prošlog veka tako da danas u 12 gradova i opština zapadne Srbije imamo oko 250 kategorisanih domaćinstava.

Veliko interesovanje za turističke vaučere

Milan Rađen je naglasio da vaučeri koje Ministarstvo turizma deli za odmor u Srbiji doprinose razvoju domaćeg turizma.
– Svih 160.000 vaučera su brzo podeljeni. To je jedna dobra podsticajna mera koju mogu koristiti penzioneri, studenti i zaposleni čija su primanja manja od 70.000 dinara. Sve veći broj hotela i kategorisanog privatnog smeštaja prima ove vaučere što će sigurno pozitivno uticati na porast broja domaćih turista u ovoj godini.

POSTAVI ODGOVOR