[rstr_selector]
Image by Gerd Altmann from Pixabay

Oprez: Velike vrućine i visoko UV zračenje

Vremenska prognoza

Posle nekoliko dana sa temperaturama oko 30 stepeni, u Srbiju su ponovo stigle velike vrućine. Danas će temperature u većini krajeva biti od 34 do 38 stepeni. Uz visoke temperature u košavskom području će biti pojačanog jugoistočnog vetra, što će uticati na to da u tim delovima zemlje i jutarnja temperatura bude visoka.
I u Čačku će danas biti sunčano i veoma toplo, vetar će biti slab jugozapadni, a najviša dnevna temperatura biće do 35 stepeni.

Republički hidrometeorološki zavod je izdao je crveno upozorenje u celoj Srbiji na opasnost od ultraljubičastog zračenja. Vrednosti UV indeksa su u kategoroji „vrlo visoke“ i označene su od broja 8 do 10, od maksimalnih 11.

Bioprognoza

Biometeorološka situacija je relativno povolјna. Oprez se savetuje osobama sa srčanim tegobama. Od meteoropatskih reakcija mogu se javiti glavobolјa i smanjena koncentracija. Zbog očekivane visoke vrednosti UV indeksa neophodno je preduzeti adekvatne mere zaštite.

Elektrosnabdevanje

U Čačku nema planiranih isključenja struje za danas, u Kukućima je sinoć registrovan manji kvar na niskonaponskoj mreži koji će biti saniran u toku prepodneva.
Na području Ivanjice registrovan je kvar na dalekovodu zbog koga su bez struje Erčege i Vučak. Kvar bi trebalo da bude saniran u toku pre podneva. U Gornjem Milaovcu su planirani radovi na zameni brojila u zaseoku Milisavljevići u Družetićima, koji će bez struje biti od 8 do 15 časova.

Hitna pomoć

U hitnoj pomoći u Čačku juče su evidentirane 72 intervencije od kojih je 37 bilo na terenu, a 35 u ordinaciji. U Gornjem Milanovcu lekari su pregledali 23 pacijenta u stanici hitne pomoći, a obavili su i 11 kućnih poseta što je veći broj od uobičajenog. Prema rečima dežurnog lekara, najviše su se javljali pacijenti sa srčanim tegobama, a zbog sve toplijeg vremena, hroničnim bolesnicima se preporučuje da se pridržavaju saveta lekara i propisane terapije, da izbegavaju fizičke napore i ne izlaze u najtoplijem delu dana.

Stanje na putevima

Letnji uslovi vožnje donose suve kolovoze i dobru prohodnost puteva. Zbog pojačanog saobraćaja potrebna je pažljivija vožnja, a ukoliko je u najtoplijem delu dana putovanje neodložno, tada treba praviti češće pauze.
Pojačan saobraćaj se očekuje na autoputevima koji vode ka Makedoniji i Bugarskoj kao i najfrekventnijim magistralnim putevima ka Crnoj Gori.
Danas do 15 časova, izvodiće se radovi na košenju bankine na deonici Ljig-Takovo, u smeru ka Čačku. Za saobraćaj je zatvorena zaustavna saobraćajna traka.
U Preljini su u toku radovi na lokalnom putu ka Viru i popravci ulice Jakova Albaharija, u Rošcima se vrši rekonstrukciji opštinskog puta za Kablar, a u Loznici i naselju Sajmište izvode se radovi na uređenju lokalnih puteva.
Usporena vožnja očekuje vozače na deonici Rudnik – Topola, gde se izvode se radovi na sanaciji kolovoza pa se vozila od 7 do 17 časova naizmenično propuštati, a slično je i na prevoju Rudnik na deonici Ugrinovci – Bućin Grob, gde su u toku radovi na sanaciji klizišta.
Prema podacima Uprave granične policije na putničkim terminalima nema dužih zadržavanja od 30 minuta, dok teretna vozila na graničnom prelazu Horgoš, na izlazu iz Srbije čekaju 240 minuta, na Kelebiji 120, a na Batrovcima i Šidu 180 minuta.

Поделите вести