Претрага
[rstr_selector]

Oprezno sa upotrebom pirotehnike

Petarde i ostala pirotehnička sredstva koja se koriste kako bi se uveličala praznična atmosfera, naročito tokom Novogodišnjih praznika, mogu biti izuzetno opasni ako se ne koriste prema uputstvima. Dragiša Broćić, načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Čačku, podseća da je upotreba pirotehničkih sredstava zabranjena na javnim mestima, gde se okuplja veći broj građana, kao i u zatvorenom prostoru, zbog čega će za sve one koji na taj način ugrožavaju javni red i mir biti podnošeni zahtevi za pokretanje prekršajnog postupka.

– Naše odeljenje je nadležno da vrši kontrolu prometa i upotrebe pirotehnike za izvođenje vatrometa. Međutim, neovlašćena upotreba pirotehnike na za to zabranjenim mestima, a to su javna mesta gde se okuplja veći broj ljudi, naročito zatvoren prostor, predstavlja prekršaj i po Zakonu o javnom redu i miru tako da po nekom sličnom osnovu postupaju i ostali pripradnici Ministarstva unutrašnjih poslova. To je kažnjivo i najavljeno je od strane države da će te kontrole biti pojačane i da će biti podnošeni zahtevi za pokretanje prekršajnog postuka za sve one koji na taj način ugrožavaju javni red i mir, a pre svega bezbednost građana, rekao je Broćić.

Povrede prilikom upotrebe petardi nose krivičnu odgovornost

– Dešavalo se svake godine da se jedno ili više lica povredi neopreznom upotrebom te pirotehnike, nepoštujući uputstva kako se ona koristi i to je najčešće prilikom korišćenja petardi. Ono što je naročito opasno i što je nezgodno po izazivače to je kada dođe do povređivanja nekog drugog lica. Tada se već razgovara na nekoj drugoj osnovi i i uglavnom je tu u pitanju i krivična odgovornost ako dođe to težeg povređivanja tog lica, rekao je načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Čačku.

Petarde kupovati samo kod ovlašćenih prodavaca 

Broćić je najavio da će pripadnici Odeljenja za vanredne situacije u Čačku vršiti pojačanu kontrolu upotrebe pirotehničkih sredstava sve do polovine januara. On je objasnio da upotreba, kao i prodaja pirotehnike u Srbiji nije zabranjena, ali da ti proizvodi moraju sadržati uputstva za rukovanje, kao i da prodavci moraju imati odobrenje od MUP-a za bavljenje tom vrstom posla.

– Ono što savetujem građanima jeste da vode računa kako upotrebljavaju tu vrstu proizvoda. Nikako se ne sme upotrebljavati u zatvorenom prostoru, na prostoru gde je veći broj ljudi i gde nije moguće iskontrolisati niti predvideti kretanje ostalih prisutnih na javnom skupu. Upotreba pirotehnike nije u potpunosti zabranjena kao ni prodaja te vrste proizvoda, ali zna se da oni moraju biti deklarisani, da moraju imati precizno uputstvo za upotrebu na srpskom jeziku i da lica koja vrše prodaju te vrste robe moraju imati ovlašćenje. U tom smislu će pripadnici našeg odeljenja vršiti kontrolu upotrebe pirotehničkih proizvoda. Mi nećemo dozvoliti izvođenje vatrometa na mestima na kojima to nije odobreno bez obzira da li se radi o manjim ili većim vatrometima i ovaj period  do polovine januara usmerićemo na tu vrstu aktivnosti. Naša je obaveza da jednom godišnje vršimo redovne inspekcijske preglede, a ponekad vršimo i vanredne inspekcijske preglede naročito ako postoje prijave građana protiv vlasnika tih prodavnica. U Čačku ih trenutno ima tri, ali ih ima i u ostalim lokalnim samoupravama u Moravičkom okrugu. Te radnje ne rade tokom cele godine, uglavnom se ti lokali otvaraju kada dođe period novogodišnjih praznika. Oni moraju imati odobrenje od MUP-a da mogu vršiti prodaju pirotehnike u tom prostoru, a to znači da ispunjavaju tehničke uslove za smeštaj te vrste robe u tim lokalima, a trgovci koji se bave prodajom  pirotehnike moraju biti obučeni za tu vrstu posla, objasnio je Dragiša Broćić.

 

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести