[rstr_selector]

Oprezno za volanom, sneg usporava i otežava vožnju

Vremenska prognoza

U Čačku će biti oblačno i hladno vreme sa susnežicom i snegom. Duvaće slab severni vetar. Jutarnja temperatura biće 0, a najviša dneva do 2 stepena.
U ostalim krajevima Srbije biće pretežno oblačno i hladno, na severu uglavnom suvo, a u ostalim krajevima mestimično sa snegom. Više padavina se očekuje na jugozapadu, jugu i jugoistoku zemlje uz dalje povećanje visine snežnog pokrivača. Vetar će biti slab i umeren, na severu povremeno jak, severni i severozapadni. Jutarnja temperatura od -3 do 1, najviša dnevna od 0 do 5 stepeni.

Stanje na putevima

Sneg jutros pada na području Čačka, Gornjeg Milanovca, Požege, Ivanjice, Zlatibora i Sjenice, a mestimičnih padavina u vidu kiše, susnežice i snega ima u ostalim predelima naše zemlje.
Na području Čačka kolovozi u nižim predelima su mokri, mestimično ima raskvašenog snega, a u višim predelima snega na kolovozu ima od 5 do 10 centimetara i za sada su svi putni pravci prohodni. Na prevoju Rudnik kolvooz je mokar, sneg se ne zadržava na kolovozu, a vozačima se savetuje sporija vožnja.
Na delu između tunela Savinac i Šarani, u smeru ka Čačku dogodila se saobraćajna nezgoda zbok čega je saobraćaj izmenjen a snežne padave usporavaju saobraćaj na deonici auto-puta Ljig – Preljina u zoni petlje Ljig i tunela „Brančić“.
Na području Ivanjice snega na putevima u nižim predelima ima do 5 centimetaram, a u višim do 5 do 10 centimetara. Saobraćaj se odvija otežano, uz napomenu da je na svim putevima u višim predelima zabranjeno kretanje kamionima sa prikolocim i šleperima.
Na području Čajetine i Zlatibora snežne padavine dovele su do stvaranja novog snežnog pokrivača do 20 centimetara, a jak vetar je na pojedinim deonicama stvarao nanose. Ekipe Zimske službe KJP „Zlatibor“ su na terenu od ponoći i rade na raščišćavanju puteva i ulica u naseljenim mestima Čajetina i Zlatibor, a mehanizacija je upućena i ka zlatiborskim selima.

Nakon odrona i potupne obustave na magistgralnom putu Brodarevo – Gostun, saobraćaj je juče uspostavljen i za sada se odvija jednom kolovoznom trakom naizmeničnim propuštanjem vozila, uz pomoć semafora, ali nastavak radova zahteva i potpunu obustavu saobraćaja koja je za danas planirana od 8.00 do 12.00 i od 13.00 do 16.00 časova.
Prema podacima uprave granične policije, na našim graničnim prelazima za putnička vozila nema zadržavanja, a teretna vozila se duže zadržavaju na prelazima ka Mađarskoj, Hrvatskoj i Bugarskoj.

Elektrosnabdevanje

Na elektromreži u Čačku nema većih kvarova, a radovi na rekonstrukciji niskonaponske mreže u Gornjoj Bresnici su odloženi zbog loših vremenskih uslova. U Gornjem MIlanovcu juče nije saniran kvar u Srezojevacima, pa je i dalje bez struje deo sela, a u Ivanjici je u kvaru dalekovod za Kušiće koji su jutros bez struje. U Dragačevu je registrovan kvar na dalekovodu zbog čega su bez struje Prilipac i Virovovo. Radovi na popravci kvarova obavljaće se u toku pre podneva.

Vodosnabdevanje

Na vodovodnoj mreži u Čačku jutros nema kvarova, a u Gornjem Milanovcu je došlo do pucanja vodovodne cevi, zbog čega su bez vode ostali potrošači u delu Šarana. U JKP „Gornji Milanovac“ očekuju da će normalno vodosnabdevanje u tom delu Milanovca biti uspostavljeno u toku dana.

Bioprognoza

Očekivane biometeorološke prilike izazvače uobičajene tegobe kod većine hronično obolelih. Oprez se savetuje astmatičarima i srčanim bolesnicima. Kod meteoropata su mogući reumatski bolovi i nesanica. Učesnicima u seobraćaju se preporučuje pojačana pažnja.

Hitna pomoć

Pomoć lekara u hitnoj medicinskoj službi u Čačku u toku prethodna 24 sata zatražilo je 27 osoba, a po pozivu granađa lekari su na teren izlazili 43 puta. U hitnoj pomoći u Gornjem Milanovcu evidentirano je 27 ambulantnih pregleda, a lekari su obavili i osam kućnih poseta.

Поделите вести