[rstr_selector]

Oprezno za volanom zbog snega i ledene kiše

Stanje na putevima

U jutarnjim satima na području zapadne, centralne i istočne Srbije moguća je kiša koja će se lediti pri tlu, a koja u velikoj meri može otežavati vožnju i uticati na bezbedno odvijanje saobraćaja. Kolovozi su uglavnom mokri pa je zbog niskih tempeteratura opasnost od poledice veća. Magle ima na putevima po kotlinama i dužinom rečnih tokova. Vozače u nižim predelima očekuje dobra prohodnost puteva ali i mokri kolovozi, dok je u višim planinskim predelima saobraćaj i dalje usporen zbog zaostalog snega gde je pored obaveznih zimskih guma neophodna i upotreba lanaca. Naglo otapanje snega i leda i porast temperatura dovode i do pojave odrona koji se javljaju iznenada a karakteristični su na putevima koji prolaze kroz kamene useke i klisure.

Početak radne nedelje sigurno će doneti veći broj vozila i pojačan saobraćaj na autoputevima i glavnim putenim pravcima u našoj zemlji a posebno na ulicama unutar većih gradskih sredina.

Savet vozačima je da budu oprezni prilikom vožnje i da prilagode brzinu kretanja uslovima na putu, jer se danas očekuje lokalna pojava kiše koja će se zbog niske temperature lediti na tlu, u Pomoravlju i Moravičkom i Raškom okrugu.

Ekipe putara su na terenu i spremne su da reaguju po potrebi.

Vozačima savetujemo da koriste zimske pneumatike, poštuju ograničenja brzine i da prilagode brzinu kretanja zimskim uslovima na putu.

Policijska uprava

Prethodnog vikenda u Čačku, Lučanima i Gornjem Milanovcu nije bilo saobraćajnih nezgoda, a u Ivanjici se dogodila jedna u kojoj pored pričinjene materijalne štete nije bilo povređenih putnika. Radarske kontrole biće do 22 časa na gradskom području Čačka.

Vodosnabdevanje i grejanje

Isporuka vode i toplotne energije u Čačku, Gornjem MIlanovcu i Lučanima je uredna. Sitniji kvarovi na vodovodnoj mreži biće otklonjeni u toku prepodneva.

Hitna pomoć

U Hitnoj pomoći u Čačku u toku prethodna 24 sata evidentirana su 23 ambulantna pregleda, a uz to su lekari obavili i 52 kućne posete. U Gornjem Milanovcu je evidentiran 31 pregled u ordinaciji i 5 kućnih poseta, a u Ivanjici su lekari obavili 67 pregleda u Hitnoj pomoći i sedam puta izlazili na teren.

Bioprognoza

Usled očekivanih biometeoroloških prilika kardiovaskularnim bolesnicima i osobama sa respiratornim obolјenjima se i dalјe savetuje oprez. Promenlјivo raspoloženje, bolovi u kostima i poremećaj sna mogući su kod meteoropata. Maksimalna koncentracija se preporučuje svim učesnicima u saobraćaju.

Поделите вести