Претрага
[rstr_selector]

Opština Čajetina dobila dozvolu za nastavak izgradnje gondole

Opština Čajetina danas je dobila dozvolu za nastavak radova na izgradnji najduže panoramske gondole na svetu – Gold gondole Zlatibor. U toku je postupak prijave radova kod nadležnih službi, koji će krenuti kako je najavljivano, čim vremenski uslovi to dozvole. Problemi po pitanju imovine u državnoj svojini, koji su ranije blokirali izdavanje dozvole za izgradnju gondole, postupno će rešavati nadležne službe opštine Čajetina, rekla je Bojana Božanić, direktorka JP „Gold gondola Zlatibor“.

– Poslednja stanica, za koju je prvo izdata dozvola na devet kilometara dugoj vazdušnoj trasi ove kabinske žičare – gondole koja će spojiti centar Zlatibora sa vrhom Tornika, završena je pred Novu godinu. Realizacija ovog projekta otpočela je pre 10 godina, a od početka je postojao problem imovinsko-pravne prirode i to sa parcelama u svojini države zbog nerešavanja statusa tog zemljišta, kaže Bežanićeva.

Izgradnja gondole počela narodnom mobom

Deo radova na izgradnji Gold gondole Zlatibor započet je u februaru i maju prošle godine na dve narodne mobe kojima se odazvalo više hiljada građana Zlatiborskog okruga i turista. Opština Čajetina inicirala je mobe pod sloganom „Narod gradi gondolu” u znak protesta protiv sporosti državnih organa u izdavanju neophodnih dozvola za gradnju.

– Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture izdalo je u julu 2017. godine građevinsku dozvolu Opštini Čajetina za prvu fazu izgradnje žičare, na završnoj stanici na vrhu Tornika, čime su se stekli uslovi za zvaničan početak radova. Svi radovi su zatim izvedeni u skladu sa planiranom dinamikom, nakon čega se očekivala dozvola za drugu fazu izgradnje. U međuvremenu, otpočet je postupak priključivanja Gold gondole na distributivni sistem električne energije polaganjem desetokilovoltnog elektroenergetskog kabla. Ovi radovi će biti nastavljeni čim krene građevinska sezona. Očekujem da će nastavak gradnje gondole biti veoma brz i da ćemo se u skladu sa planom voziti gondolom na Zlatiboru do kraja ove godine, smatra sagovornica.

Gondola će biti atrakcija Zlatibora

Direktorka JP „Gold gondola Zlatibor“ uverena je da će najduža panoramska žičara doneti veliku korist zlatiborskom turizmu i trasirati put ka svetskom centru, te da će već samom izgradnjom gondole biti napravljen veliki iskorak u turističkoj ponudi Zlatibora koji će se pozicionirati na evropskoj i svetskoj mapi turističkih centara.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *