Претрага
[rstr_selector]

Opština Čajetina kompletno sređuje sistem vodosnabdevanja

U ovom trenutku u Čajetini se izvode radovi na širenju vodovoda i kanalizacione mreže, ali u toku je i jedan od glavnih projekata – izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Trenutno su u fazi završetka objekata, u blizini lokacije predviđene za mali aerodrom Ada, gotovo celokupna oprema je pristigla u magacin izvođača radova, „Jedinstva“ iz Užica. Očekuje se da u naredna dva-tri meseca objekti budu gotovi, a oprema montirana, tako da tokom leta postrojenje može biti pušteno u probni rad, kaže Rade Jovanović, direktor Javnog komunalnog preduzeća „Vodovod Zlatibor“.

– Nakon probnog rada, JKP će preuzeti objekat na korišćenje i upravljanje. Pored toga, vršimo radove na sanaciji postrojenja za preradu vode u Ribnici. Angažovana je beogradska firma „Eko-vodo projekti“, pa se po njihovim uputstvima trenutno vrše testiranja i postavljanje pilot-projekata. Nadamo se da ćemo ove godine ugraditi dodatne filtere sa granulisanim aktivnim ugljem. Započećemo dogradnju jonoizmenjivačkih smola. Izgradnjom tih delova postrojenja, vodovod će obezbediti kvalitetniju vodu za piće i njene veće količine, jer nameravamo da u saradnji sa opštinom Čajetina počnemo izgradnju rezervoara na Zlatiboru. Njegov kapacitet će biti dve hiljade kubika, a lokacija u Tić polju i biće povezan sa postojećim rezervoarom „Karaula“, najavljuje Jovanović.

Pri kraju su radovi na povezivanju tih lokacija. Vodovodna mreža će u ovoj godini biti potpuno završena, pa preostaje samo da se uradi rezervoar, za šta tender raspisuje opština Čajetina. Deo sredstava obezbediće kroz kompenzaciju sa investitorima u vezi sa komunalnim opremanjem.

Briga o vodosnabdevanju

Izgradnja vodosistema sa Sušičkog vrela predstavlja još jedan bitan ovogodišnji poduhvat. Opština Čajetina će započeti radove na izgradnji cevovoda od Sušičkog vrela ka Zlatiboru. Za projekat vredan nekoliko miliona evra, dokumentacija će biti prilagođena novom Zakonu o planiranju i izgradnji, na osnovu koga će biti pribavljene potrebne dozvole. Uz taj projekat i sanaciju postojećeg vodosistema u Ribnici, Zlatibor će narednih nekoliko decenija imati stabilno vodosnabdevanje u svim okolnostima.

Direktor podseća da je postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ušlo u treću godinu izgradnje, koja se odvija u saradnji opštine Čajetina i slovenačkog Centra za međunarodnu saradnju i razvoj. Nalazi se na Zlatiboru, u blizini lokacije predviđene za mali aerodrom Ada, odnosno, mesta Sastavci nedaleko od hotela „Sekulići“.

Manjak radne snage

– U toku su i radovi na sanaciji vodovodne mreže u centru Sirogojna, zamena dotrajalih cevi na Zlatiboru i postavljanje novih ka naselju Oko u sklopu proširenja mreže iz Donje Zove. Radićemo na proširenju vodovodne mreže od Karaule ka Tić polju, kao i od čajetinskog naselja Šipovik ka Omanici, a završavamo radove u naselju Kobilja Glava prema Ribnici. Očekuje nas izgradnja jednog vodovodnog kraka na Zlatiboru, koji će biti potreban za podizanje apartmanskog naselja Titova Vila. Imamo nekoliko započetih poslova oko rezervoara koje završavamo ili tek postavljamo: u Ljubišu, na Tokovića kosi, u selima Rudine, Tripkova i Golovo. Proširićemo vodovodnu mrežu u naseljima Potoci i Zova, a očekuju nas značajni radovi na kanalizacionoj mreži Tić polja, Zove i vodovodnom kraku blizu apartmanskog naselja Kruniks, nabraja Jovanović.

Radova je mnogo, nabavljeno je nekoliko novih mašina, ali ostaje problem broja angažovanih lica. S obzirom na to da je država ograničila propisani broj zaposlenih u javnim preduzećima, a da Zlatibor, sa druge strane, tokom godine zabeleži veliki broj turističkih poseta, potrebno im je mnogo više operativaca kako bi realizacija svih trenutnih i budućih projekata bila moguća.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *