[rstr_selector]

Organizacija „Disovog proleća“ dovedena u pitanje

Usvajanjem budžeta grada Čačka za 2014. godinu, mnoge ustanove, organizacije i udruženja ostali su uskraćeni za pozamašan deo sredstava.

Sudeći prema reakcijama koje poslednja dva dana dolaze iz čačanskih ustanova kulture, čini se da će one naredne godine funkcionisati sa daleko manje novca.

Na „stezanje kaiša“ ustanovama kulture, među prvima se oglasila Danica Otašević direktorka gradske biblioteke, koja kaže da naredne godine „Disovo proleće“ sredstvima koje su dobili, neće moći da se organizuje.

– Poslenici kulture tek su 23. decembra 2013. mogli da vide finansijske planove za narednu godinu koje je skrojilo gradsko rukovodstvo, a danas će o tome diskutovati i izjasniti se većnici Gradske skupštine. Iako su planovi ustanova sa finansijskim pokazateljima bili dostavljeni osnivaču još u septembru, nijednom nije došlo do razgovora na ovu temu uprkos insistiranju direktora ustanova. Tako su „krojači“ šili odelo kulture prema svojim merilima, smanjivali i kresali gde su mislili da treba, ukidali šta su hteli i stavili ustanove pred svršen čin – uzmi, uklopi se kako znaš i umeš, traži pare na strani, ako nećete da vam se smanjuju plate. Cipela je određena, pa, kao u priči o Pepeljuzi, seci prste, petu!… Sveukupan budžet znaće se za neki dan, a s obzirom da plate neće rasti osim za zakonski procenat, uz štednju na programu, sleduje zaustavljanje rasta ove ustanove i njene kulturne misije. Kada se konta umanje za 77.5 odsto za dnevnice ili 53.85 procenata koliko su smanjena sredstva za program, onda je prva misao da neko želi da ukine „Disovo proleće“, jer glavni troškovi su upravo za ovu manifestaciju koju Gradska biblioteka organizuje već pola veka, a Grad ju je proglasio za manifestaciju od posebnog interesa. Džaba imidž, za to što se stvaralo godinama, para nema i hajde odrekni se onoga što ti je zaštitni znak! Neko je izračunao da je Biblioteci dovoljno 30 dnevnica na godišnjem nivou, da je mnogo štampanih publikacija, novčani deo Disove nagrade može da se ukine, jer ukinuta je novčana potpora i Decembarske nagrade Grada Čačka, umesto 33 programa mogu da se održe tri… Na spornom kontu 423 nazvanom „usluge po ugovoru“, nalaze se troškovi štampe, a „Disovo proleće“ od 1971. godine prati časopis, knjiga laureata, knjiga mladog autora, zatim autorski honorari za više od 40 raznih vrsta programa u toku godine i oko tridesetak eminentnih pisaca i književnih kritičara koji u njima učestvuju ili su autori tekstova i recenzija, nagrade (Disova, Mladi Dis, naknade za pet žirija sa 17 lica i dr.), kompjuterske usluge, ostale opšte usluge gde Biblioteka plaća treći pristup za KOBIS, usluge lica za bezbednost i protivpožarnu zaštitu, pa prenoćište gostiju i ishrana, poneki sok i kafu za učesnike. Sve to u 2014. godini treba da stane u 1.200.000 dinara, 53 procenata manje nego u 2013. Kad se odvoje druge stavke, šta ostaje za kultnu manifestaciju ovoga grada? Da li se to Grad Čačak odriče 51.„Disovog proleća“ koje je postalo institucija srpske kulture?… Da li nam je dosta kulture, pa se okrećemo zabavi, jer za tri koncerta u budžetu je bez problema izdvojeno 2.500.000 dinara. Šta ostaje posle „Disovog proleća“, a šta posle koncerta za novogodišnju noć?… Kakva nam se to budućnost sprema?…Čačak treba da se izjasni da li mu je kultura uopšte potrebna – kategorična je Danica Otašević.

Поделите вести

Остави коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести

Kултура | Вести | Одабране вести

Beldocs EHO у Културном центру Чачак

09.12.2023
Вести | Одабране вести

Виртуелни сајам запошљавања НСЗ

29.11.2023