OŠ „Milan Blagojević“ Lučani dobitnik priznanja za aktivnosti na očuvanju ćirilice

OŠ „Milan Blagojević“ Lučani dobitnik priznanja za aktivnosti na očuvanju ćirilice

Akcija „Sačuvajmo ćirilicu“ donela je prestižno priznanje Osnovnoj školi „Milan Blagojević“ iz Lučana, ali i pokazala koliko je važno očuvanje ćiriličkog pisma i kulturnog nasleđa

0
Foto: Iz arhive OŠ "Milan Balgojević" Lučani

Osnovna škola „Milan Blagojević“ iz Lučana dobila je priznanje „Kulturni obrazac“ koje dodeljuje Ministarstvo kulture i informisanja, a povodom sprovedene akcije „Sačuvajmo ćirilicu“ pokrenute u oktobru 2018. godine. Monika Ružić, nastavnica srpskog jezika i književnosti u ovoj školi, ističe da se ovo prestižno priznanje dodeljuje za posvećen rad u oblasti kulture i kulturnog nasleđa.

– Juče je u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu, direktoru naše ustanove uručeno ovo priznanje za školu, zbog aktivnosti koje su organizovane u okviru ove akcije. Izrađeni su zvanični plakati akcije, likovni i kaligrafski radovi. Urađene su sveske od recikliranog papira sa koricama koje su dizajnirane tako da nose poruku „Sačuvajmo ćirilicu“, kao i razni reklamni materijali, majice sa natpisima i panoi sa azbukom za predškolce, navodi Monika Ružić.

Sagovornica ističe da je tokom ove akcije ostvarena saradnja sa mnogobrojnim ljudima iz sveta kulture u našoj zemlji, između ostalih i sa profesorima sa Filološkog fakulteta u Beogradu, sa kojima planiraju i dalju saradnju početkom iduće godine.

– U aprilu smo dobili poziv da posetimo i Biblioteku Grada Beograda, kako bismo predstavili našu akciju u okviru akcije „Negujmo srpski jezik“, koju sprovode Ministarstvo kulture i informisanja i Filološki fakultet, i mi smo ga rado prihvatili. Nakon tog događaja, učenici naše škole imali su mogućnost da prisustvuju dvodnevnom seminaru u Tršiću, posvećenom očuvanju jezika i pisma. Mi planiramo i dalju saradnju u narednom periodu sa ljudima koji su podržali ovu akciju, a planiramo i snimanje pesme i spota za pesmu „Ćirilica“ koju su učenici pripremili, izjavila je nastavnica srpskog jezika.

Sačuvati ćirilicu i u modernom dobu

Monika Ružić je navela podatke da 70% učenika piše ćirilicom, kada rukom ispisuju neki tekst, a da je to potpuno drugačiji slučaj pri upotrebi računara i mobilnih telefona, gde čak 95% učenika piše isključivo latinicom. Ona smatra da bi đacima trebalo objasniti i pokazati da na računarima i telefonima mogu takođe koristiti ćirilicu, kako bi se ona očuvala, s obzirom na činjenicu da učenici mnogo češće i više koriste ova sredstva savremenih tehnologija, nego što rukom ispisuju neki tekst.

– U toku godine, bavili smo se i sakupljanjem podataka koliko učenici koriste latinicu, a koliko ćirilicu. Nismo uspeli da na nivou cele Srbije uradimo ankete, iako smo obuhvatili 78 škola, tako da ćemo u narednom periodu uraditi ankete samo za Moravički okrug, obuhvatajući sve škole, kako bismo imali kompletne rezultate.

POSTAVI ODGOVOR