Претрага
[rstr_selector]

Осмаци на пробном завршном испиту данас и сутра

Новина од ове године је та што осмаци више неће полагати комбиновани тест, већ ће, поред матерњег језика и математике, као трећи предмет полагати онај који су сами одабрали.

У Основним школама у Србији, ученици осмог разреда данас и сутра полажу пробни завршни испит за упис у средње школе. Новина од ове године је та што осмаци више неће полагати комбиновани тест, већ ће поред матерњег језика и математике, као трећи предмет полагати онај који су сами одабрали.

Слађана Парезановић, начелница Школске управе у Чачку, каже да ће пробни завршни испит ђацима послужити као генерална проба за оно што их очекује у јуну.

– У петак 24. марта у 12.00 сати, ученици осмог разреда свих школа на територији Републике Србије полажу пробни завршни тест из математике. У суботу 25. марта, ујутру у 09.00 сати, полажу пробни завршни тест из српског језика, а у 11.30 трећи тест за који су се по први пут ове године изјашњавали. Овде више није реч о комбинованом тесту, већ се ради о једном од тестова, одабраних између биологије, историје, географије, физике или хемије, у зависности од тога како су се ученици изјаснили. Ово је, најпре, прилика да школе припреме пробу читаве процедуре која ученике очекује на завршном испиту, да ученици виде како изгледа тај испит, да прођу све кораке – од прозивања, до израде самог теста, што је и једна пробна функција овог завршног испита. Међутим, оно што је још значајније, јесте да се види шта је то што су ученици осмог разреда научили до овог тренутка и шта је оно на чему, у неком наредном периоду треба да се ради.

Ученици осмих разреда су се у децембру прошле године  изјашњавали о томе који ће предмет, од пет понуђених, полагати на завршном тесту као трећи, а по речима наше саговорнице, највише осмака изабрало је биологију.

– Сваки ученик се индивидуално изјашњавао који тест ће полагати. Највише ученика се определило за биологију, а један број њих и за остале предмете, а свако ће полагати тест из оног предмета за који се определио.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести