Osnovci iz Lučana pokrenuli akciju „Sačuvajmo ćirilicu”

Osnovci iz Lučana pokrenuli akciju „Sačuvajmo ćirilicu”

Akciju su podržali Narodni muzej u Beogradu, Matica srpska, Matija Bećković, Ljubivoje Ršumović, Nenad Jezdić, Petar Božović, Emir Kusturica i mnogi drugi

0

Učenici Osnovne škole „Milan Blagojević” u Lučanima pokrenuli su akciju „Sačuvajmo ćirilicu” čiji je cilj da podseti na dužnost očuvanja jezika i ćiriličnog pisma. Monika Ružičić, nastavnica srpskog jezika u ovoj obrazovnoj ustanovi, kaže da su akciju podržali Matica srpska, Narodni muzej u Beogradu, kao i velika imena srpske kulture.

– Ovu akciju su pokrenuli šestaci na časovima novinarske sekcije. Zadovoljstvo nam je što smo na samom početku dobili podršku ministra kulture koji nam se obratio pismom podrške, a zatim su akciju podržali i Matija Bećković, Ljubivoje Ršumović, Nenad Jezdić, Petar Božović, Emir Kusturica i mnogi drugi. Napravili smo plan aktivnosti, za sada je ugovorena promocija knjige „Borba za ćirilicu i srpski jezik” profesora Miloša Kovačevića i „Beseda o ćirilici” Matije Bećkovića. Takođe planiramo izradu reklamnog materijala, kaligrafsko takmičenje, kao i literarne i likovne konkurse, kaže naša sagovornica.

U okviru ove akcije, sprovedena je i anketa u školama širom Srbije na temu „Kojim se pismom učenici češće služe”, a rezultati ankete trebalo bi da budu poznati u martu.

POSTAVI ODGOVOR