Претрага
[rstr_selector]

Основна школа „Ратко Митровић” у Чачку слави 135. рођендан

„На месту где је била прва школа открићемо спомен-плочу и на тај начин од заборава сачувати ову за нас веома важну информацију која читаву историју наше школе помера за више од 20 година у 19. век.”

Основна школа „Ратко Митровић” у Чачку обележава 135 година постојања и рада, што је чини другом најстаријом основном школом на подручју Чачка. Прослава Дана школе, која ће бити уприличена у уторак 11. јуна, али и сам датум, ове године носе већу тежину него претходних, а како објашњава Ђуро Церанић, директор школе, више је разлога за то.

– Први разлог јесте чињеница и информација до које смо сасвим случајно дошли. Донедавно је владало мишљење да је почетак образовања на овом подручју, дакле подручју Јездине и подјеличких села, била 1911. година када је отворена стара школа у Јездини која је радила све до 1969. године. Међутим, као што рекох, сасвим случајно смо дошли до податка да је у Бељини отворена школа 1889. године у кући Фердинанда Крена који је имао имање на подручју код бељинске чесме. То је био потпуно заборављен податак. А у Историјском архиву Србије смо дошли до комплетне преписке између тадашњег Министарства просвете и Иницијалног одбора за оснивање школе који је оформљен од стране мештана подјеличких села. Та школа је радила све до 1911. године када је, по изградњи школе у Јездини, настава пребачена у нову зграду. На месту где је била та прва школа у 10 сати ћемо открити спомен-плочу и на тај начин ћемо од заборава сачувати ову за нас веома важну информацију која читаву историју наше школе помера за више од 20 година у 19. век.

Након откривања спомен-плоче у Бељини, програм ће се наставити у школи „Ратко Митровић”, где ће у 11 сати и 30 минута бити отворена стална поставка фотографија познатих спортиста – некадашњих ученика школе, а данас великих спортских имена.

– Ради се о истакнутим спортистима који су остварили значајне репрезентативне и државне резултате. Пре свега, то је Жељко Обрадовић, некадашњи кошаркаш а данас тренер Кошаркашког клуба Партизан, затим Немања Милуновић фудбалер Црвене Звезде, Петар Крсмановић одбојкашки репрезентативац који се управо ових дана налази са репрезентацијом у Канади на такмичењу у светској лиги и надамо се да ће успети заједно да изборе визу за Олимпијске игре. Затим ту је Александар Јојић каратиста, освајач сребрне медаље на Свестском првенству, Драган Дуканац атлетичар, Драган Достанић некадашњи бициклиста, Лазар Јојић каратиста, освајач сребрне медаље на Светском првенству.

Прославу Дана школе употпуниће свечана академија од 19 часова у Културном центру Чачак. У програму под називом „Беше некад мала варош” учествоваће ученици и запослени школе, а на сцени ће им се придружити Балетски студио „Луна”, културно-уметничко друштво „Абрашевић” и други.

Оно што овогодишњој прослави Дана школе даје додатни печат је и присуство догађају ученика и наставника Технолошке гимназије из Румуније, из места Нова Молдава. Они су јуче стигли у Чачак и до сутра ће бити гости школе и нашег града, а њихово присуство је значајно као симбол братимљења и повезивања, закључио је Ђуро Церанић.

– То је школа са којом смо се братимили у фебруару и са којом већ имамо развијену сарадњу. Наша деца су већ три пута били њихови гости, а ево сада имамо част да они буду гости наше школе и нашег града. Иначе, ради се о школи коју, осим румунских ђака, похађају и припадници српске мањине у Румунији. То је за нас врло битно управо ради повезивања нашег народа са ове и оне стране границе.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *