[rstr_selector]

Otrovan veliki broj zaštićenih ptica

Meštani Mrčajevaca i Donje Gorevnice prijavili su Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije slučaj trovanja zaštićenih ptica, saopštili su iz ove organizacije.

Trovanje zaštićenih vrsta životinja, prema njihovih rečima, ovdija se više od dve godine. Otrovani leševi ptica nalaze se u komercijalnom lovištu Javnog preduzeća „Srbijašume“ u Donjoj Gorevnici.

– Naši volonteri su izašli na teren i zatekli strašan prizor na njivama i u zabranima. Pronađeni su leševi ukupno 23 mišara i 15 gavranova. Nedužne ptice su tokom ledenih zimskih dana bile privučene otpacima iz lokalne klanice, a uginjavale su odmah pored mesta gde su jele, što ukazuje da je korišćen izuzetno jak i opasao otrov. Veruje se da je na ovom mestu stradalo na stotine zaštićenih ptica i drugih divljih i domaćih životinja.

Da stvar bude gora, otrovane životinje bile su hrana drugim jedinkama i tako se trovanje širilo i na druge životinje – kaže se u saopštenju Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, uz zahtev nadležnima da se počinioci pronađu i kazne. – Mišari su veliki saveznici poljoprivrednicima jer hvataju na hiljade glodara u poljima. Orlovi su dobro poznati kao „sanitarci“ jer uklanjaju mrtve životinje iz prirode.

Upravo zato ih zimi često gledamo uz puteve gde čekaju da vozila pregaze druge životinje. Svake godine krivolovci u Srbiji ubijaju više hiljada ovih zaštićenih i korisnih grabljivica, a sad imamo i ovakve neshvatljive slučajeve trovanja – rekao je Milan Ružić, ornitolog i potpredsednik Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije .

U saopštenju se još kaže da se trovanje divljih životinja ovih razmera u Srbiji ne pamti još od pedesetih godina prošlog veka kada su lovci i stočari širom bivše Jugoslavije, kao mamac, postavljali zatrovane leševe za vukove. To je bio razlog nestajanja lešinara i orlova, smatraju ornitolozi.

Prema zakonskim propisima, ukoliko se pronađe počinilac ovog krivičnog dela, moraće državi da plati više od četiri miliona dinara odštete. U narednom periodu, značajne štete od glodara trpeće i ratari ovog kraja.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *