[rstr_selector]

Otvaranje dnevnog boravka za lica sa hendikepom u februaru

Novi objekat za dnevni boravak osoba ometenih u razvoju u Čačku izgrađen je još prošle godine, ali i dalje se čeka okončanje papirološke procedure da bi on počeo sa radom. Nakon postavljanja organa privremene uprave koji će usvojiti statut ustanove, uslediće prijem novih radnika, a otvaranje dnevnog boravka za lica sa hendikepom pomereno je za kraj februara.

Objekat je izgrađen u dvorištu Škole za specijalno obrazovanje dece “1. Novembar”, koja je do sada bila jedina ustanova koja je brinula o Čačanima sa hendikepom. Punih trideset godina roditelji i porodice lica ometenih u razvoju čekaju na osnovanje dnevnog boravka. Naime, zbog brige o njima, bar jedan roditelj nije mogao zasnovati stalni radni odnos.

U Čačku već godinama Škola za obrazovanje dece ometene u razvoju ustupa svoj deo prostora ovim licima. U školi, zapravo u jednoj učionici, sada boravi oko 30 osoba uzrasta od 14 do 50 godina.

Prema rečima Miroslava Vujovića, koji je u gradskoj upravi zadužen za društvene deltnosti, u novoizgrađenom objektu posao će pronaći 25 lica koja će brinuti o oko sto osoba sa hendikepom. Objekat će u početku raditi sa popunjenošću od 70 odsto raspoloživog kapaciteta, a u njemu će dnevni smeštaj, hranu i staranje stručnih lica moći da dobiju sve osobe sa hendikepom. Planirano je da obroke za ishranu korisnika ove ustanove pripremaju zaposleni u kuhinji Predškolske ustanove „Radost“. Novčana naknada koju će roditelji korisnika izdvajati za smeštaj zavisiće od socijalne karte porodice pa nije isključeno da će pojedina lica čije su porodice vrlo lošeg materijalnog stanja, u dnevnom boravku biti smeštena i besplatno. Cena boravka u ovoj ustavnovi biće definisana tek pošto privremena uprava donese statut i pravilnik koji će propisati uslove prema kojima će zainteresovani moći da konkurišu. Najave su da će novčana participacija biti približna naknadi koju roditelji plaćaju za smeštaj dece u čačanskim vrtićima, inače, ova ustanova finansiraće se iz budžeta grada Čačka.

Do sada je u izgradnju zgrade dnevnog boravka uloženo 20 miliona dinara iz državne kase dok je iz budžeta Čačka izdvojeno 30 miliona. Za opremanje objekta opredeljeno je još dodatnih šest miliona.

Поделите вести

Остави коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести

Kултура | Вести | Одабране вести

Beldocs EHO у Културном центру Чачак

09.12.2023
Вести | Одабране вести

Виртуелни сајам запошљавања НСЗ

29.11.2023