Претрага
[rstr_selector]
Foto: TO Kosjerić

Otvaranje Starog hana u Kosjeriću za desetak dana

Radovi na restauraciji Starog hana su završeni, a preostalo je da se obavi adaptacija u Vizitorski centar Kosjerić, kaže Snežana Joksimović, direktorka Turističke organizacije Kosjerić.

– Bukvalno nas nekoliko dana deli od svečanog otvaranja, zapravo pravimo neke postavke unutra, opremamo suvenirnicu i sređujemo detalje koji se tiču eksterijera i cveća. Objekat će sa radom početi sigurno u roku od deset dana, radiće svakodnevno i u popodnevnim časovima građani mogu da prošetaju da vide izložbu fotografija o svojim korenima, a takođe i turisti kojih ima dosta u ovim letnjim mesecima.

Renovirani objekat Starog hana biće moderni multifunkcionalni centar.

– Svi koji budu imali potrebu da koriste taj prostor u svrhu prezentacija, radionica, tribina, konferencija, dešavanja, mini festivala moći će to da koriste. To će biti prva tačka svih tematskih tura i zvaničnih poseta u Kosjeriću, kaže Joksimović.

Stari han je najstarija zgrada u Kosjeriću koju je izgradio Antonije Radojević. Tada je krenuo ubrzani razvoj varošice, a u znak zahvalnosti građani su mu podigli spomenik ispred zdanja koje je on podigao.

Tradicionalna srpska svadba sve popularnija među stranim turistima

Tradicionalna srpska svadba je projekat koji se ove godine održava u domaćinstvu „Gostoljublje” u Mionici kod Kosjerića, a čiji je cilj očuvanje starih svadbenih običaja iz ovog kraja. Realizacija ovog projekta počela je na proleće, a već je održano oko dvadesetak tura, dok je do kraja oktobra zakazano još desetak termina.

– Program traje tri sata, a deo je balkanske ture za kineske turiste koja traje sedam dana i oni nakon dolaska iz Beograda ovde provedu samo ta tri sata i vrlo rado učestvuju u svadbi. Najčešće mlada bude Kineskinja, a mladoženja je naš kao i čauš koji pokazuje šta se radi na svadbi. Ostali turisti se još u autobusu podele po ulogama prema scenariju koji im mi dostavljamo i baš umeju da naprave dobru atmosferu, kaže Snežana Joksimović.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести