Otvoren književni festival „Na pola puta“

Otvoren književni festival „Na pola puta“

Od 21. do 24. aprila, u Užicu se četrnaesti put okupljaju ljubitelji pisane reči

0
sa zvanične "Facebook" stranice festivala

Festival „Na pola puta“ pokrenuli su 2006. godine učenici i profesori Užičke gimnazije, sa idejom okupljanja književnika iz bivše Jugoslavije radi razgovora na teme za koje u školskom programu uglavnom nema mesta, a srednjoškolcima su važne. Svečano otvaranje je ovoga puta proteklo u znaku izložbe poznatog ilustratora Dobrosava Boba Živkovića, postavljene u prizemlju Gradske galerije. Usledili su predstava Reflektor teatra „Smrt fašizmu! O Ribarima i Slobodi“ na Velikoj sceni Narodnog pozorišta i razgovor o predstavi. Ružica Marjanović, organizator i osnivač manifestacije, najavila je sadržaje koji su pripremljeni za naredne dane.

Regionalni susret pisaca

– Danas su već održani otvoreni časovi Sofije Kordić na temu „Češka između Istoka i Zapada“, Tanje Stupar Trifunović o pisanju i „demonima“ koji muče pisce, dok je za popodne planirano predavanje Predraga Stojadinovića, autora odlične knjige „Logika za početnike“. Večeras će na Maloj sceni Narodnog pozorišta Tea Tulić, Ivica Prtenjača i Jasminka Petrović razgovarati sa publikom i čitati svoja dela, a zagrebački urednik Kruno Lokotar predstaviće knjigu „Servantesov trg i druge sabrane drame Predraga Lučića“, kaže ona.

Za sutra su u planu četiri predavanja. Pesnik Petar Matović govoriće o romanu „Semper idem“ Đorđa Lebovića i zašto mu je značajan, a Tea Tulić izlagati na temu „(Ne)moć jezika“. Dejan Ilić već tradicionalno razgovara sa učenicima povodom filma za koji se opredele, a ove godine su to „Smrtonosne mašine“. Jasna Šamić, vrhunski stručnjak u svojoj oblasti, govoriće o orijentalnoj književnosti, za koju su organizatori procenili da je ovdašnja publika slabije poznaje. Za veče je ponovo zakazano čitanje od 20:00 časova, u kome učestvuju Predrag Stojadinović, Tanja Stupar Trifunović i Petar Matović. Pored toga, govoriće se o delima Daše Drndić.

Važna uloga učenika

Poslednjeg dana festivala, u sredu, gost Užica biće Ivan Ivanji i učenicima pričati o iskustvu odrastanja u okupiranom Novom Sadu i nastavku života nakon takvog detinjstva. Đorđe Balmazović, autor grafičke novele „Rat“ održaće radionicu na temu hrabrosti, straha i odgovornosti, čime se, uostalom, bavi i njegova knjiga. Nenad Veličković zatim drži predavanje o „umetnosti prepričavanja“, a Ivica Prtenjača govori na temu „Sloboda pisanja, pisanje slobode“. Večernje čitanje okupiće troje autora: Ivan Ivanji, Jasna Šamić i Sofija Kordić zatvoriće zvanični deo festivala.

– Ove godine smo ugostili srednjoškolce iz Rijeke, Sarajeva, Beograda i Vrnjačke Banje, kao i nekoliko studenata iz Sarajeva. U četvrtak imamo zajedničke aktivnosti naših učenika kao domaćina i njihovih vršnjaka iz bivše Jugoslavije. Učesnici festivala dele kulturni program, granice im ne znače ništa i zato smo srećni što se tokom ovih susreta, pored dobre atmosfere, iz godine u godine razvijaju jake saradnje i prijateljstva. Pojedini pisci su po prvi put prevođeni na srpski zahvaljujući promociji na ovom festivalu. Veoma važno je i to što imamo divnu medijsku podršku, koju kreiraju sami učenici uz pomoć stručnjaka, zadovoljna je Ružica Marjanović.

Dodaje kako su ove godine po prvi put obezbedili „live stream“, tako da svi oni koji iz nekog razloga nisu u prilici da budu prisutni na licu mesta, mogu pratiti večernje čitanje preko društvenih mreža.

POSTAVI ODGOVOR