Otvorena izložba čačanskog izdavaštva

Otvorena izložba čačanskog izdavaštva

Dodeljene nagrade „Isailo A. Petrović” i „Danica Marković”, Milošu Vuku Kostiću, Oliveri Milosavljević i Međuopštinskom istorijskom arhivu

0
Štampana reč 2016.

U Galeriji Narodnog muzeja u Čačku juče je otvorena osamnaesta izložba „Štampana reč 2016”. Čačanska izdavačka produkcija u 2016. godini je neznatno siromašnija u odnosu na prethodnu iako broji 329 monografskih i 34 serijske publikacije koje je objavilo 57 izdavača. U dobro poznatom prostornom okruženju, autorke izložbe Olivera Nedeljković i Tijana Bežanić su dobile priliku da vizuelno izmene koncepciju izložbe što je doprinelo preglednijem uvidu u sakupljenu građu. Izložbu je svečano otvorila Zorica Zlatić Ivković, istoričar umetnosti u penziji čije stvaralaštvo i nesebično zalaganje za očuvanje srpske kulturne baštine poznaju brojni Čačani i posetioci sinoćnjeg događaja. Svojom besedom ona je podsetila na značaj knjige, njen razvojni put od nastanka do susreta sa čitaocem i na nezavidan položaj knjige u modernoj eri agresivne digitalizacije.

„Zbližavanje sa knjigom otvara i približava nove i nedosegnute prostore, nudi odgovore na neizgovorena pitanja i postaje prijatelj u samoći.”

Kao autorka nekoliko knjiga, tematski bliskih ovdašnjoj publici, Zorica Zlatić Ivković ističe koliko je lepota knjige složena, kako se sastoji od „unutarnje koja se nikad ne ogoli, ne potroši i spoljašnje, naizgled opipljive i sagledive, a koje su međusobno uslovljene i usaglašene”. Takođe, podseća nas na obimnost i vrednost sveukupnog pisanog bogatstva i koliko bi ono zaista bilo da je sačuvano do današnjih dana. Zavičajni bibliotekar, Olivera Nedeljković se obratila posetiocima uz prigodnu priču izdvojenu iz proze Puriše Đorđevića pod naslovom Pisma iz male varoši. Tako nam je skrenula pažnju na to koliko bitno mesto zauzima naš rodni kraj u svakom od nas i kako je neophodno ostaviti svedočanstva svakog vremena jer su to temelji za buduće generacije.

Nagrade  
Dobitnici nagrada
Dobitnici nagrada

       Direktor Gradske biblioteke, dr Bogdan Trifunović je naglasio da je dobra saradnja izdavača i stvaralaca sa Bibliotekom obostrano korisna i neophodna. Takođe, najavio je dodelu nagrada „Isailo A. Petrović” i „Danica Marković”.
Žiri u sastavu Vojislav Radonjić, predsednik, Lela Tomašević i Dragana Lazović doneo je jednoglasnu odluku da Nagrada „Isailo A. Petrović” pripadne dizajneru Milošu Vuku Kostiću za likovno-grafičku opremljenost edicije „Divovi prošlosti“ objavljenu u izdanju Izdavačke kuće „Pčelica”. U obrazloženju je navedeno da „savršeno povezani tekst i divne ilustracije bude radoznalost i želju za čitanjem i da su dizajnirani u duhu starih stripova i knjiga, bez suvišnih detalja”. Nagrada „Danica Marković” je dodeljena autorki publikacije „Gorski carevi“ Oliveri Milosavljević i izdavaču Međuopštinskom arhivu Čačak. Odluku o dobitniku Nagrade doneo je žiri u sastavu Savo Stijepović, predsednik, Marija Orbović i Slobodan Nikolić. Po rečima žirija „nagrađena publikacija na izuzetno pregledno i zanimljiv, skoro romaneskno narativan način predočava temu koja je u ovom obimu i na ovaj način prvi put obrađena. Istorijsko-dokumentarne činjenice (a dobar deo njih je preuzet iz administrativnih, estetski neuobličenih žandarmerijskih ili sudskih izveštaja) nisu suvoparno izložene, već su smeštene u kontekst anegdotske prozne forme koja uspešno prati nit uzornog sprovedenog naučnog metoda…“ čime u potpunosti zadovoljava kriterijume za Nagradu.

POSTAVI ODGOVOR