Otvorena nova laboratorija na VŠTSS u Čačku

Otvorena nova laboratorija na VŠTSS u Čačku

Cilj je pripremanje studenata za stručnu praksu, a na duže staze osposobljavanje inženjera da se direktno uključe u savremeni proces rada

0

Prošle sedmice je Visoka škola tehničkih strukovnih studija dobila laboratoriju za električna merenja i još nekoliko predmeta u vezi sa energetskom elektronikom. Namenjena je pripremi studenata za obavljanje stručne prakse, kako bi se odmah po sticanju diplome mogli zaposliti i primeniti svoja znanja, kaže Dragan Brajović, direktor.

Plan je da se studentima, pored teorijske, obezbedi kvalitetna praktična nastava i tako izvrši priprema za obavljanje stručne prakse koja ih čeka na završnoj, trećoj godini. Neki od studenata odlaze na praksu u inostranstvo, a krajnji cilj je stvaranje kompletnog strukovnog inženjera koji odmah može da se uključi u proces rada. Zbog toga je do sada otvoreno nekoliko laboratorija sa svim uslovima za praćenje aktuelnosti u oblastima energetike, elektronike i računarstva.

Inicijativa krenula od studenata

– Studenti su se aktivno uključili u rad, konkurisali i dobili početna sredstva na jednom projektu lokalne samouprave. Potom je i škola je dodala sopstvena, tako da ukupna investicija iznosi tri miliona dinara, uloženih u savremenu opremu, sve ono što je na tržištu aktuelno i može da bude interesantno današnjim poslodavcima.

Laboratorija je uveliko bila u pripremi i dodavani su joj instrumenti, a zvanično otvaranje je upriličeno 17. aprila. Time je budućim studentima i poslodavcima poslata poruka da Visoka škola ulaže u znanje, sa nadom da će im se to višestruko vratiti kroz rad školovanih kadrova. U planu je još jedna aktivnost: najverovatnije 8. maja biće pokrenuta računarska laboratorija sa savremenim kompjuterima i 3D štampačem, o čemu će naknadno obavestiti javnost.

POSTAVI ODGOVOR