Otvorena nova zgrada Gradske biblioteke u Čačku

Otvorena nova zgrada Gradske biblioteke u Čačku

Nakon 170 godina postojanja, čačanska gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis“ napokon dobila sopstveni prostor

0

Juče je, u prisustvu brojnih predstavnika medija, stručnih saradnika i bibliotekara iz čitave Srbije, svečano otvoreno novo zdanje biblioteke „Vladislav Petković Dis“ u Sinđelićevoj 24. Time je, 170 godina od osnivanja, ova značajna ustanova kulture dobila reprezentativan i adekvatan prostor za nastavak obavljanja svoje delatnosti. Rekonstrukcija, dogradnja i nadogradnja objekta trajala je blizu dve godine i u potpunosti je finansirana od strane grada Čačka.

Ispunjeni svi nacionalni standardi

Svojim kapacitetom od 3500 kvadratnih metara, ispunjava nacionalne standarde za javne biblioteke i jedna je od najsavremenijh ustanova kulture, ujedno najveća javna biblioteka u Srbiji. Dizajn simboličnog ključa biblioteke, koji je uručen direktoru ove ustanove, Bogdanu Trifunoviću, osmislili su predškolci vrtića „Sunce“ sa svojom vaspitačicom, Katarinom Elveđi.

-Nalazimo se u zgradi koja je na neki način presedan za kulturu Srbije, jer osim jednog aneksa postojeće biblioteke, skoro 30 godina nije bilo otvaranja potpuno nove zgrade matične biblioteke u zemlji. Zato je ovaj trenutak još izuzetniji… Sada imamo najveću zgradu javne biblioteke u Srbiji, a sigurno i šire, ali to samo po sebi nije dovoljno da bismo imali i vrhunsku biblioteku. A to nam je cilj, ne da bi bili bolji od drugih, već da budemo ustanova koja će omogućiti optimalnu simbiozu tradicionalnih bibliotečkih poslova i novih trendova informacionog doba, istakao je direktor Trifunović.

Početak u znaku optimizma

Književnik Vladan Matijević, dobitnik brojnih priznanja među kojima je i NIN-ova nagrada, održao je besedu o knjigama i bibliotekama, zaključivši: „Istina, pisci i njihove knjige danas slabo stoje na berzi. Čitaoci, takođe. Ali kad jednog jutra pukne berza i vrednost bude duh, oni što su dole biće gore. Pa i da berza nikad ne pukne, čitaoci su opet na dobitku. Želim sreću i uspeh ovoj ustanovi u budućem radu, jer ona je mesto za lečenje duše.”

Ministar kulture, Vladan Vukosavljević i hor Gimnazije

U programu su učestvovali glumac Nebojša Kundačina, koji je recitovao Disove stihove, kao i Hor čačanske Gimnazije predvođen profesorkom Mirom Janevskom. Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis“ od sutra počinje rad sa korisnicima. Radno vreme ostaje nepromenjeno, od 7.30 do 19 časova, a za sve zainteresovane će u subotu 30. aprila biti organizovan „Dan otvorenih vrata“ – stručno vođenje kroz prostorije Biblioteke, između 9 i 13 časova.

PODELI

POSTAVI ODGOVOR