Претрага
[rstr_selector]

Otvorena regionalna ambulanta sportske medicine

S obzirom na to da su po novom Zakonu o sportu za decu sportiste od 6 do 14 godina besplatni lekarski pregledi obavezni, u Sportskoj hali „Mladost“ u Atenici danas je otvorena regionalna ambulanta sportske medicine. Osim sportista iz Moravičkog okruga, u ambulanti će se vršiti pregledi dece iz Kragujevca, Kraljeva, Kruševca i Užica. Ambulanta je oformljena prema uputstvima i pod nadzorom Zavoda za sport i medicinu, a njeno funkcionisanje finansira Republički zavod za zdravstveno osiguranje. Nemanja Trnavac, član Gradskog veća Čačka zadužen za sport i turizam, kaže da je nedostatak organizovanih pregleda za decu sportiste u Čačku bio veliki problem.

– U ambulanti će biti omogućeni pregledi koji su novina za naš kraj, pre svega mislim na razne testove opterećenja. Svi pregledi koji su bitni za sportiste obavljaće se u ovoj ambulanti. Ovakav način funkcionisanja pregleda sportista omogućiće da pratite dete od najranijeg sportskog uzrasta pa na dalje. Kada sportista stasa uvek ćete moći da napravite osvrt na njegove početke i kroz zdravstvene podatke vidite mnogo toga. Svi oni će na pregled uz zdravstvenu nositi i sportsku knjižicu, a upute će za sportsku ambulantu pribavljati treneri, kaže Trnavac.

Ambulanta neće raditi svakog dana

U novoj ambulanti sportske medicine radiće lekari Zavoda za sport i medicinu iz Beograda, ali ne svakog dana, nego prema potrebi, kaže Trnavac.

– S obzirom na to da su lekarski pregledi za sportiste obavezni dva puta godišnje, odnosno na svakih šest meseci, nema potrebe da ambulanta radi svakog dana. Treneri će zakazivati preglede prema svojim kalendarima zdravstvenih pregleda, a lekari će iz Beograda dolaziti na poziv, rekao je član Gradskog veća Čačka zadužen za sport i turizam.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *