[rstr_selector]

Отворено 60. Дисово пролеће

„Ово 60. јубиларно Дисово пролеће биће специфично не само због јубилеја, већ и због чињенице да се одржава у години када је Чачак Национална престоница културе.”

Синоћ је у Градској библиотеци у Чачку свечано отворено 60. Дисово пролеће, које ове године, поред обележавања важног јубилеја, представља и битан сегмент пројекта „Чачак – Национална престоница културе”. Музичко-поетским програмом под називом „Ето пјесме”, Дисово пролеће је синоћ званично отворио Раде Шербеџија, а овом перформансу је јуче претходила конференција на којој је најављен програм 60. Дисовог пролећа, прича Богдан Трифуновић, директор Библиотеке „Владислав Петковић Дис” и ове песничке манифестације.

– Јуче смо најпре имали конференцију за медије на којој смо најавили програм 60. Дисових свечаности, а синоћ је у Великој сали библиотеке у 20.00 часова реализован један спектакуларан догађај – музичко-поетски програм „Ето пјесме” – у коме су учествовали Раде Шербеџија и његов пратећи бенд Западни колодвор. Мислим да су сви они који су успели да набаве карту за ово вече, могли да уживају у врхунском догађају, уз инспирисане извођаче и уз Рада Шербеџију који је оправдао глас великог уметника и професионалца у свом послу. Тим догађајем је отворено ово 60. јубиларно Дисово пролеће. Оно ће бити специфично, не само због јубилеја, већ и због чињенице да се одржава у години када је Чачак Национална престоница културе. Ова манифестација је важан сегмент манифестације „Чачанска родна”, па је у том смислу и програм овогодишње свечаности Дисовог пролећа у духу тог пројекта и признања које је Чачак добио ове године као прва Национална престоница културе.

Овогодишње Дисове свечаности ће проћи без доделе Дисове награде

Програми у оквиру Дисовог пролећа одржаваће се до 26. маја, а манифестација неће одступити од традиционалног програма, каже Трифуновић. Међутим, он додаје да је новина то што је Одбор Дисовог пролећа донео одлуку да ове године не додели Дисову награду, управо због јубиларног и ретроспективног карактера овогодишње манифестације.

– То је већ урађено једном за 50. Дисово пролеће, а сматрам, као директор манифестације, да је ова одлука оправдана, узимајући у обзир то да смо у околностима када се спрема отварање Музеја поезије као посебне, јединствене целине тог типа на овим просторима, а и шире, која треба да буде надоградња свега онога што смо улагали у поезију пред Дисово пролеће. Циљ је да створимо нешто што би требало да на прави начин вреднује поетски изражај – како у прошлости, тако и данас – за све узрасте и за све укусе, наводи директор Градске библиотеке Чачак.

Прва програмска активност у оквиру Дисових свечаности заказана је за четвртак, 30. март у 13.00 часова, када ће у Великој сали Библиотеке бити одржан јавни час под називом „Песник расте у сенци дрвећа“.

По речима саговорника, у априлу ће програм бити врло динамичан, а обухватиће и Поетски маратон који ће бити одржан крајем априла на различитим локацијама у Чачку.

– У току једног дана, од 13.00 часова до 24.00 часа, дакле готово 12 сати, имаћемо различите поетске садржаје на пет локација у граду. Те локације су: Градска библиотека, двориште Градске библиотеке, Градски парк, Парк поред Мораве тј. Дисов амфитеатар поред Мораве и један од градских клубова, где ћемо са различитим учесницима из земље и иностранства славити поезију. Биће више од 100 учесника – од најмлађих из основне школе, средњошколаца, младих, али и старијих. Ту ће бити и учесници из страних земаља. Том приликом ће у наш град доћи и један од добро познатих стваралаца и песника који је потекао из Чачка. То је Јован Николић Јоф који скоро 20 година није боравио у Чачку. велико нам је задовољство да овог песника препознатог у европским оквирима, угостимо на Поетском маратону. Тога дана ћемо у гостима имати и прошлогодишњег добитника награде Млади Дис, Алексу Крстића, који ће говорити своју поезију, а представићемо и његову књигу коју је Библиотека објавила у октобру прошле године. За сам крај бих напоменуо да ћемо се у оквиру прве целине тог дана дружити са Љубивојем Ршумовићем који ће извести свој програм намењен деци основних школа, најавио је Богдан Трифуновић, директор Градске библиотеке.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *