Ove sedmice četiri izložbe u Čačku

Ove sedmice četiri izložbe u Čačku

Biblioteka će ugostiti putujuću postavku u okviru projekta "Karavan za klimu", Narodni muzej predstaviti terenski rad Etnografskog instituta SANU, Dom kulture poziva na izložbu skulptura od drveta, a Galerija "Nadežda Petrović" pravi omaž stvaralaštvu Milana Konjovića

0

Sutra će u 10 sati Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis“ ugostiti putujuću izložbu fotografija velikog formata, pod nazivom „Život smeća“. Program u sklopu realizovanja projekta „Karavan za klimu – svi aktivni u borbi protiv klimatskih promena“ pokrenut je od strane Francuskog instituta u Srbiji i udruženja Ambasadori održivog razvoja i životne sredine. Za cilj ima buđenje svesti o veoma ozbiljnom problemu klimatskih promena i promociju jednostavnih rešenja koja svako može da primeni. Izložbena postavka biće otvorena na prvom spratu Odeljenja za decu i mlade, uz učešće učenika OŠ „Milica Pavlović” i dece iz vrtića „Đurđevak” i „Dečji gaj”.

Svečano otvaranje izložbe skulptura Marka Crnobrnje zakazano je za 19 časova, u Likovnom salonu Doma kulture. Radi se o jednom od najautentičnijih i najzapaženijih vajara na srpskoj likovnoj sceni, umetničkom saradniku Fakulteta primenjenih umetnosti. Njegovi radovi su uglavnom inspirisani dečijom igrom, zbog čega su danas deo stalne postavke Pedagoškog muzeja u Beogradu.

Kroz istoriju vizuelnog izraza

U sredu 10. aprila će, tačno u podne, u Galeriji Narodnog muzeja biti otvorena izložba Etnografskog instituta SANU. Naslovljena je „Sećanje na sećanja“, u čast obeležavanja sedamdeset godina postojanja ove institucije, a autori su profesor dr Ljiljana Gavrilović, naučna savetnica Etnografskog instituta SANU i istraživači: Bojana Bogdanović, Milan Tomašević i Miloš Rašić. Tema izložbe su terenska istraživanja u domaćoj etnologiji i antropologiji, od svojih početaka do danas. Zamišljena je kao promocija naučnih istraživanja, osvrt na istoriju terenskih istraživanja, ali i na njihov značaj za savremene etnološke i antropološke teme. Namera je da se najširoj publici približi terenski rad kao osnovni model prikupljanja građe. Za vizuelni identitet izložbe pobrinula se dr Petrija Jovičić, naučna saradnica Etnografskog instituta SANU.

Naposletku, Galerija „Nadežda Petrović“ će u četvrtak, 11. aprila, od 19 h otvoriti izložbu „Konjović: Dubrovnik – Mlini – Cavtat“. U saradnji sa Galerijom „Milan Konjović“ iz Sombora, biće predstavljeno stvaralaštvo umetnika koji je obeležio srpsko slikarstvo kroz čitav XX vek.

POSTAVI ODGOVOR