Ovogodišnji prinos jabuka manji za 30 odsto

Ovogodišnji prinos jabuka manji za 30 odsto

Iako su i rod i prinos jabuka u čačanskom kraju ove godine manji nego prethodnih godina, proizvođači nisu nezadovoljni i neće menjati svoju poslovnu politiku

0

Ovogodišnji rod jabuka u čačanskom kraju je, zbog poznih prolećnih mrazeva, manji nego prethodnih godina. Prema rečima Nebojše Jovanovića, direktora Zemljoradničke zadruge „Čačanska jabuka“, i prinos je manji za oko 30 odsto pa je trenutno uskladišteno 1.250 tona ovog voća čija će prodaja početi krajem januara. Cena još nije poznata, kaže Jovanović, ali očekuje da će biti viša nego prošle godine.

Cenu diktira rusko tržište

– Nas ima 24 zadrugara čiji se udeo u hladnjači kreće od 30 do 100 tona. Ove godine nismo otkupljivali jabuke drugih proizvođača nego smo skladištili samo proizvode naših članova. Najviše imamo ajdareda, koji čini 50 odsto naše ukupne proizvodnje, dok preostalih 50 odsto odlazi na zlatni i crveni delišeš i greni smit. Moram da naglasim da je naša poslovna politika takva da do kraja januara i skoro do početka proleća sigurno nećemo prodavati ovogodišnji rod, bez obzira na cenu. Prošle godine izvozna cena za rusko tržište se kretala od 60 do 70 evro centi po kilogramu, a mislim da će i ove godine mnogo zavisiti od kretanja cena upravo u Rusiji. Sve je to za nas veliki rizik, jer Rusi će možda odlučiti da uvoze iz neke druge zemlje, ali mi smo spremni na to i ponašaćemo se onako kako tržište bude diktiralo, rekao je Jovanović.

POSTAVI ODGOVOR