[rstr_selector]

Partijski interesi – glavni kriterijumi pri izboru direktora Studentskog centra

Svedoci smo da se poslednjih nekoliko decenija na rukovodećim mestima brojnih državnih preduzeća nalaze uglavnom kadrovi političkih stranaka. Mnogima je za to imenovanje glavna kvalifikacija bila partijska knjižica, a ne stručnost i iskustvo, što je bio jedan od razloga da su firme dovedene na rub propasti.

Trend političkog naimenovanja direktora ponavlja se iz dana u dan, što se najbolje moglo videti na nedavno održanoj sednici Upravnog odbora čačanskog Studentskog centra kada je trebalo odlučiti kome od dvojice kandidata ukazati poverenje. Jedan od njih je odbornik u Skupštini grada i član vladajućeg SNS-a, a drugi dosadašnji direktor koji iza sebe ima dobre rezultate, ali i teret pripadnosti SPS-u, partiji koja u ovom trenutku nije glavni faktor odluke. Ljubodrag Grbić, član Upravnog odbora, a odnedavno i Srpske napredne stranke, na razne načine je pokušavao da svog kandidata stavi u prvi plan, iako u toj utakmici, žargonski rečeno, lopta nijednog trenutka nije bila na njemu odgovarajućoj strani terena.

Ako ostavimo po strani nepotpunu dokumentaciju, kandidat SNS-a, osim što pripada vladajućoj partiji, nije imao previše argumenata kojima bi opčinio izbornu komisiju.

Uvidom u zapisnik sa sednice UO Studentskog centra može se zaključiti da je i danas pri postavljenju direktora jako bitno kojoj političkoj opciji pripada, ma kakvi rezultati iza njega stajali.

Naime, Ljubodrag Grbić je članovima izborne komisije izneo stav Srpske napredne stranke koja smatra da je UO neligitiman i da posle 20 godina, na rukovodeće mesto u ovoj ustanovi treba da bude postavljen čovek iz redova njegove, vladajuće partije.

Grbić je istakao da je od Aleksandra Radojevića, poverenika SNS-a dobio nalog da iznese taj stav na sednici pri čemu je sebi dao za pravo da istupa kao član partije, što su članovi UO shvatili kao vrstu pritiska na njihov rad i odluke koje treba doneti.

UO je većinom glasova ipak odlučio da prednost da dosadašnjem direktoru, ali je ispad čačanskih naprednjaka doveo u pitanje rad i odluke premijera Srbije, koji se upravo zalaže za ukidanje prakse političkih postavljenja.

Iz tog razloga smo pozvali Aleksandra Radojevića da prokomentariše ova dešavanja, kao i očigledna odstupanja od trenutnog kursa koji SNS poslednjih meseci propagira:

Поделите вести

Остави коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести