[rstr_selector]

„Pčelica” sa 55 novih naslova na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu

Izdavačka kuća „Pčelica“ će i ove godine predstaviti svoja izdanja na 63. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga koji se održava od 21. do 28. oktobra. Bojana Jovanović, urednica ove izdavačke kuće, kaže da će se na Sajmu predstaviti sa 55 novih naslova namenjenih mladim čitaocima i onima koji se tako osećaju.

– Istakla bih naslove koji su izuzetno značajni i koji obeležavaju neke jubileje, kao što je grafički roman „Sat” autora Dragana Lazarevića i ilustratora Vujadina Radovanovića, u kome je Prvi svetski rat predstavljen kao nacionalna, ali i kao lična, porodična tragedija. Takođe, tu je i „Mali vojnik Velikog rata”, istinita biografska priča o Milutinu Gavriću, najmlađem kaplaru srpske vojske, autora Zorana Milekića. Osvrnula bih se i na ediciju „Naklon ženama” koju potpisuje grupa autora i koja predstavlja serijal biografskih knjiga o ženama koje su ostavile traga u oblastima kojima su se bavile i koje i danas inspirišu ljude širom sveta. Pčelica je za sada pripremila prvo kolo gde će se, između ostalih, naći Frida Kalo, Marija Kalas, Amelija Erhard i mnoge druge. Drugu ediciju čine interesantne ilustrovane enciklopedije „Čudesna planeta”, koje se bave mističnim pojavama, neobičnim delima prirode, ali i najvećim dostignućima ljudskog uma koja unapređuju planetu, ali je često i ugrožavaju, kaže naša sagovornica.

„Poruke na zidu“ kao oličenje pogleda mladih na život i svet

Od ostalih savremenih autora izdavač će na Sajmu predstaviti putopis Lidije Nikolić i Ane Novaković „Na Rogu Afrike”, koji je sastavljen od pisama i fotografija koje je Ana slala svojoj majci tokom stručne prakse u okviru UNESCO projekta osnivanja rezervata na jezeru Tana u Etiopiji. Dr Milutin Đuričković priredio je za „Pčelicu” zbirku grafita „Poruke na zidu”, koja je nastala kao rezultat sakupljanja i klasifikacije mudrih i duhovitih poruka mladih koje svakodnevno možemo sresti na zidovima raznih objekata kao oličenje njihovog pogleda na život i svet koji ih okružuje. Mladi autor iz Niša, Miloš Petković, je u godini između dva sajma napisao četiri knjige za decu po nazivima godišnjih doba, koje zajedno čine tetralogiju „Patuljci i vile”, čija je centralna tema borba dobra i zla prikazana kroz svet fantastičnih bića.

„Pčelica” je naširoko poznata po brojnim radnim sveskama, pa je za ovaj Sajam pripremila radne sveske iz matematike za niže razrede osnovne škole pod nazivom „Matematičko sazvežđe”, kao i ediciju koja se sastoji od četiri pravopisne vežbanke u kojima su obrađena osnovna pravopisna pravila.

Prema rečima Bojane Jovanović, „Pčelica” ove godine ostaje na starom mestu, na samom ulazu u Halu 1 i biće zapažena po vizuelnom identitetu po kojem je prepoznatljiva već godinama.

Поделите вести

Остави коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести

Kултура | Вести | Одабране вести

Beldocs EHO у Културном центру Чачак

09.12.2023
Вести | Одабране вести

Виртуелни сајам запошљавања НСЗ

29.11.2023