Pečatnik kneza Lazara iz Muzeja rudničko-takovskog kraja u stalnoj postavci Narodnog muzeja...

Pečatnik kneza Lazara iz Muzeja rudničko-takovskog kraja u stalnoj postavci Narodnog muzeja u Beogradu

Pečatnik kneza Lazara Hrebeljanovića, koji je pronađen 2015. godine na Rudniku, ustupljen je kao pozajmica Narodnom muzeju u Beogradu kako bi predstavio srednjovekovni Rudnik ali i istoriju celog srpskog naroda

0

Nakon petnaestogodišnje pauze, juče je u Beogradu otvorena renovirana zgrada Narodnog muzeja u čijoj će stalnoj postavci biti i pečatnik kneza Lazara koji je pronađen 2015. godine prilikom arheoloških istraživanja na Rudniku. Pečatnik je zaveden u arheološkoj zbirci Muzeja rudničko-takovskog kraja, a arheolog Ana Cicović kaže da je ovo velika čast za rudnički Muzej koji je dobio priliku da jedan tako važan eksponat ustupi Narodnom muzeju.

-Pečatnik kneza Lazara pronađen je 2015. godine prilikom arheoloških istraživanja na planini Rudnik na potesu Drenje, a mi imamo veliku čast što je nakon petnaestogodišnje pauze Narodni muzej otvoren juče na Vidovdan i što je pečatnik kneza Lazara postavljen u stalnoj postavci Narodnog muzeja, kaže Cicovićeva.

Eksponat zaveden u arheološkoj zbirci Muzeja rudničko-takovskog kraja

Ana Cicović kaže da je na pečatniku prikazan zaštitni znak kneza Lazara Hrebeljanovića sa natpisom „Gospodar Lazar knez sve srpske zemlje”.

-Na samom kraju arheoloških iskopavanja 2015. godine pronađen je pečatnik i na njemu je prikazan zaštitni znak Hrebeljanovića, a to je kaciga sa bivoljim rogovima i pozadi sa spuštenim velom i sa natpisom „Gospodar Lazar knez sve srpske zemlje”. Eksponat je zaveden u arheološkoj zbirci Muzeja rudničko-takovskog kraja, a kao pozajmica se ustupio Narodnom muzeju kako bi predstavio i srednjovekovni Rudnik ali i istoriju celog srpskog naroda, navodi naša sagovornica.

POSTAVI ODGOVOR