[rstr_selector]

„Penzionerska, druga kuća“, mesto gde se leči usamljenost

„Penzionerska, druga kuća“, tako pojedini penzioneri nazivaju čačanski Savez penzionera u čijim prostorijama leče usamljenost i provode penzionerske dane.

U restoranu ovog društva dnevno više od 100 penzionera pojede kuvano jelo, a sve je veći broj Čačana koji na ovom mestu kupuju hranu i nose svojim kućama. U restoranu Saveza penzionera, kuvano jelo ili porcija roštilja koštaju po 140 dinara, međutim većina naših starijih sugrađana u Savez penzionera dolazi zbog druženja, jer su mnogi od njih, ostavši bez bračnog druga, ostali zaboravljeni od dece, rodbine i prijatelja.

“ Već godinama, dolazim u prostorije u Balkanskoj, najpre, jer stanujem u blizini, a da budem iskren, to je mesto gde nisam sam. Ljudi koje ovde sretnem obično su i jedine žive duše sa kojima progovorim tokom dana. Pre nekoliko godina preminula mi je supruga, a moja deca odavno ne žive u Čačku, ostao sam potpuno sam. Ipak, ovde među penzionerima imam prijatelje sa kojima, uz partiju šaha ili domina, provodim dane. Ne dolazim svaki dan, ali uvek znamo termin okupljanja.“ – ispričao nam je jedan stariji sugrađanin koji kaže da je prošle zime, za vreme vanredne situacije, preživeo hladnoću zahvaljujući penzionerima koji su reagovali kada se on nije pojavio u društvu.

Penzioneri imaju različita iskustva i potrebe koje ih dovode u Balkansku 60. Jedan od čestih posetilaca Saveza penzionera je i vojni penzioner Dragiša Stevanović, koji je službovao u Čačku i u ovom gradu ostao da uživa penzionerske dane.

{soundcloud}https://soundcloud.com/dzenarika/dragi-a-stevanovi{/soundcloud}

Pripadnica lepšeg pola među svakodnevnim gostima penzionerskog restorana skoro da nema. Ipak, Dragiša kaže da postoje termini kada su dame prisutnije od muškaraca:

{soundcloud}https://soundcloud.com/dzenarika/dragi-a-stevanovi-1{/soundcloud}

Pripadnica lepšeg pola među svakodnevnim gostima penzionerskog restorana skoro da nema. Ipak, Dragiša kaže da postoje termini kada su dame prisutnije od muškaraca.

{soundcloud}https://soundcloud.com/dzenarika/dragi-a-stevanovi-1{/soundcloud}

U Čačku postoje dva objekta u koje peznioneri odlaze zbog druženja i zabave. Jedan je u Balkanskoj a drugi u Ljubiću. Za potrebe oba doma uposleno je 25 ljudi. Oni obavljaju različite poslove, i to: domara, konobara, kuvara, blagajnika kao i mnoge druge. Takođe,  treba istaći da sve te poslove obavljaju mahom penzioneri.

Čačani „trećeg doba“ najmanje dva puta mesečno u restoranu Saveza penzionera organizuju zabave na kojima se okupi i par stotina penzionera. Muzika, piće i domaća kuhinja su neizostavni deo svake penzionerske zabave. Poslednjih nekoliko meseci, kuhinju Saveza peznionera u Balkanskoj ulici počeli su da posećuju Čačani koji još dugo neće moći ni da razmišljaju o penziji. Sve je veći broj mladih zaposlenih žena koje po ručak za svoju porodicu, umesto u dragstor ili kafanu, odlaze u kuhinju Saveza penzionera. Cena porcije supe ili čorbe je 80 dinara dok je kuvano jela, nezavisno od vrste 140 dinara, a ista je cena i za porciju ćevapa.

Cenovnik u penzionerskom restoranu pristupačan je džepu prosečnog penzionera, kaže Mira Davidović, šef kuhinje.

{soundcloud}https://soundcloud.com/dzenarika/mira-davidovi{/soundcloud}

 

Поделите вести

Остави коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *