Pesnik Đorđe Nešić dobitnik Disove nagrade za 2018.

Pesnik Đorđe Nešić dobitnik Disove nagrade za 2018.

Živeći u sasvim specifičnim okolnostima, a oslanjajući se na srpsku književnost od baroka naovamo, Nešić je postao pesnik koji u pravom smislu reči izražava sve dimenzije nacionalne sudbine.

0

Dobitnik ovogodišnje Disove nagrade za poeziju je pesnik Đorđe Nešić, saopštio je danas žiri kojim je predsedavao profesor i književni kritičar Radivoje Mikić.
Žiri, u kome su još bili Nikola Vujčić i Jana Aleksić, odluku o dodeli nagrade Đorđu Nešiću za 2018. godinu doneo je jednoglasno.

Pesnik koji izražava sve dimenzije nacionalne sudbine

Đorđe Nešić je rođen 1957. godine u Bijelom Brdu kod Osijeka. Diplomirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu, na grupi za jugoslovenske književnosti i srpskohrvatski jezik. U književnost je ušao 1985. godine, objavivši knjigu „Crv sumnje u jabuci razdora“ i do danas je objavio osam knjiga pesama i ušao u red najboljih savremenih srpskih pesnika. Godine 2004. objavio je zavičajni rječnik pod naslovom „Luk i voda“, čije je izmenjeno i dopunjeno izdanje, pod nazivom „Luk i voda, zavičajni rječnik s ušća Drave u Dunav“, štampano 2012. godine.
Iako je u prvim knjigama bio blizak neoavangardnom pesničkom izrazu, Nešić je 1995. godine napravio poetički zaokret, okrenuvši se tradicionalnim pesničkim oblicima i tematici koja je najpodesnija da izrazi jednu apartnu i egzistencijalnu i kolektivnu poziciju. Naime, živeći u sasvim specifičnim okolnostima, a oslanjajući se na srpsku književnost od baroka naovamo, Nešić je postao pesnik koji u pravom smislu reči izražava sve dimenzije nacionalne sudbine. Mesto Đorđa Nešića u savremenoj srpskoj književnosti je utoliko osobeno što je on možda jedini uspeo da u pesničkoj formi izrazi osnovne društveno-istorijske okolnosti u kojima se našao srpski narod izvan svoje matične države. Njegove pesme su zastupljene u brojnim antologijama poezije.
Nešić je upravnik Kulturnog i naučnog centra „Milutin Milanković“ u Dalju u Republici Hrvatskoj. Član je Odbora SANU za dinamiku klimatskog sistema Zemlje i delo Milutina Milankovića. Živi u Bijelom Brdu i u Somboru.

Dobitnik brojnih nagrada i priznanja

Za pesnički opus dobio je brojne nagrade i priznanja: Brankovu nagradu, Nagradu Laza Kostić, Nagradu Milan Lalić, Plaketu Sarajevskih večeri poezije, Nagradu Sava Mrkalj, Žičku hrisovulju, Povelju Venac slobode „Radomir Drakulić“ za rodoljubivo pesništvo, Zmajevu nagradu, Nagradu Odzivi Filipu Višnjiću i Petrovdanski vijenac.

Disova nagrada ovogodišnjem dobitniku biće svečano uručena na završenoj manifestaciji 55. Disovog proleća, 25. maja u Čačku.

POSTAVI ODGOVOR