Претрага
[rstr_selector]

Pisma prijatelja Stevanu Krenu

Nedavno je u izdanju Međuopštinskog istorijskog arhiva u Čačku objavljena knjiga „Pisma prijatelja Stevanu Krenu“ autorke Marije Bokarev, unuke čačanskog industrijalca Stevana Krena.

  Knjiga se zasluženo našla u ediciji „Pamćenici“ zajedno sa delima „Prvi građani Čačka od 1839. do 1914.“ Radoša Š. Madžarevića, i „Autobiografija“ jednog maturanta 1941.“ koju je napisao Miodrag Mihailović. U istoj ediciji nalazi se i knjiga o čuvenom predsedniku naše opštine Veselinu Milikiću „Veliki predsednik male varoši“ dvojice autora Radovana M. Marinkovića i Mladomira Todorovića.

Porodici Kren, Čačak danas ima da zahvali na mnogim inovacijama koje su oni u pretprošlom veku doneli u naš grad. Krenovi su graditelji velikog broja zgrada, među kojima je hotel „Beograd“, ova porodica donela je prvi klavir u grad na Moravi.

Marija Bokarev, unuka Stevana Krena, penzionisani inženjer tehnologije, danas živi u Čačku sa čijim stanovnicima je podelila deo zanimljive istorije svoje porodice ali i ovog grada, kaže Lela Pavlović, direktorka Arhiva.

– Knjiga je izašla na stogodišnjicu od početka Balkanskih ratova, a napisana je na osnovu pisane zaostavštine dede autorke, čačanskog industrijalca Stevana Krena. Njegovi prijatelji Mihailo Zisić, pukovnik Krsta Dragomirović, Jaroslav Kuželj lekar kao i mnogi drugi pisali su Stevanu Krenu. Knjiga osim bogate zbirke pisama sadrži fotografije starog Čačka i Čačana – rekla je Lela Pavlović.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *