Planinari PD „Kablar“ se vraćaju svojim aktivnostima

Planinari PD „Kablar“ se vraćaju svojim aktivnostima

PD "Kablar" poziva svoje članove i one koji to žele da postanu da se uključe u rad ovog društva, jer, kako navode, priroda i šetnja kroz predele našeg kraja prijaju organizmu u vreme kada smo okupirani poslovnim i drugim obavezama

0

Planinarsko društvo Kablar ovog vikenda nastavlja sa svojim aktivnostima koje su u prthodnom periodu bile stopirane zbog aktuelne situacije u zemlji. Aleksandar Barać, predsednik Društva, kaže da će planinari sutra obići jedan lep predeo u okolini Majdanpeka.

– Sa velikim nestrpljenjem smo dočekali trenutak da nastavimo sa realizacijom godišnjeg plana. U ovom trenutku postoje određena ograničenja koja sprečavaju naše aktivnosti u punoj meri, ali ćemo se potruditi da nadoknadimo ono što je propušteno u prehodnom periodu. Sutra organizujemo akciju u okolini Majdanpeka, tačnije Kučeva. Potrudićemo se da okupimo grupu zainteresovanih planinara i da posetimo jedan lep predeo u koji spadaju Felješana i Breza u delu planine koji se naziva Crna reka. Ukupna dužina staze je oko 15 kilometara, nije mnogo zahtevna, ali je potrebna odgovarajuća kondicija i oprema za ovakve uspone. Uspon kreće nedaleko od sela Debeli lug, na mestu gde se reka Felješana uliva u Crnu reku. Prateći uzvodno njen tok penjemo se ka vrhu Breza sa koga se pruža pogled na Veliki krš, Borski Stol i Majdanpek. Nakon toga, sledi silazak u kanjon Crne reke. Felješana se nalazi u istočnoj Srbiji, u blizini mesta Debeli Lug kod Majdanpeka i jedan je od najstarijih rezervata u kome nije dozvoljena aktivnost čoveka, što je omogućilo razvoj šumske zajednice visoke starosti. Rezervat ima bogatu faunu u kome se mogu sresti sove, detlići, muharice i ostale ptice koje nastanjuju stare šume.

Aktivnosti Društva za sada su ograničene na Srbiju

U narednom periodu biće organizovane akcije koje su bile planirane, ali nisu održane, najavio je Aleksandar Barać.

– Nakon ove akcije krećemo sa realizacijom drugih aktivnosti koje će se sprovoditi samo u Srbiji jer je još uvek neizvesno da li će se organizovati akcije u inostranstvu. Iskoristićemo ovo vreme pred nama da nadoknadimo izgubljeno, pa ćemo organizovati izlete i planinarske akcije na Ovčar, Kablar, Jelicu, kao i Debelu goru i jedan predivan predeo Orovice, našim sugrađanima malo poznate planine u našem neposrednom okruženju, rekao je Barać i pozvao članove PD „Kablar“ i one koji to žele da postanu da se uključe u rad ovog društva jer priroda i šetnja kroz prelepe predele našeg kraja u velikoj meri prijaju ljudskom organizmu u vreme kada smo okupirani poslovnim i drugim obavezama.

PODELI

POSTAVI ODGOVOR