Počela grejna sezona u Užicu, računi niži u proseku 20 odsto

Počela grejna sezona u Užicu, računi niži u proseku 20 odsto

Gradska toplana u Užicu zbog niskih temperatura juče počela sa isporukom toplotne energije. Za oko 6.000 korisnika grejanja u ovom gradu, oktobarski računi biće umanjeni u proseku za oko 20 procenata

0

Iako grejna sezona zvanično počinje 15. oktobra Gradska toplana u Užicu je zbog niskih temperatura juče počela sa isporukom toplotne energije. Milivoje Milovanović, tehnički direktor ovog javnog komunalnog preduzeća, kaže da će za oko 6.000 korisnika grejanja u Užicu, računi od oktobra biti umanjeni u proseku za oko 20 procenata.
– Prema važećim propisima, ukoliko su prosečne dnevne temperature niže od 12 stepeni, grejna sezona može da krene od 1. oktobra. U Užicu su se stekli takvi uslovi, jer su prosečne temperature poslednjih nekoliko dana prilično niske. Blagovremeno smo obavili pripreme sistema, kao i tople probe pa nije bilo nikakvih prepreka da krenemo sa isporukom toplotne energije korisnicima, izjavio je Milivoje Milovanović.

Drugo pojeftinjenje grejanja u Užicu

Osim toplih radijatora, Užičane je svakako prijatno iznenadilo i pojeftinjenje usluge grejanja, koje je kao i u drugim gradovima, uslovilo sniženje cene energenata.
– Mi smo u toku ove godine u dva navrata smanjivali cenu grejanja. Prvo je bilo u martu, a sada će i oktobarski računi biti umanjeni. Ukupno sniženje je veće od 20% ako u obzir uzmemo korisnike za stambeni i poslovni prostor, kazao je Milovanović. On je dodao da su računi u martu umanjeni za 16 odsto, a sada za 7,7 odsto.

Isključenja sa mreže rešenje za uštedu budžeta?

Prema rečima Milivoja Milovanovića, u Užicu ima 6.000 korisnika grejanja, a svake godine određen broj građana traži isključenje sa sistema grejanja.
– Ima različitih primera. Najčešći razlozi zašto naši sugrađani traže isključenje sa toplovodne mreže su finansijska nemogućnost da plate uslugu. Mnogi u tim stanovima ne provode vreme tokom čitave godine, pa je i to jedan od razloga.

Imamo dve vrste isključenja – privremeno i trajno. Kod privremenog isključenja građani imaju obavezu plaćanja 30 odsto od ukupne cene grejanja na mesečnom nivou. Kod trajnog nemaju obaveza plaćanja, ali gube pravo na ponovni priključak što je definisano Gradskom odlukom o isporuci toplotne energije. Pošto nam je u proteklom periodu cena grejanja poslovnog prostora bila dva puta veća od cene stambenog, imali smo dosta isključenja te vrste. Ovim sniženjen očekujemo da nam se ti korisnici ponovo vrate, zaključio je  Milovanović.

POSTAVI ODGOVOR