Počela izgradnja crkve u Viljuši

Počela izgradnja crkve u Viljuši

Na mestu gde je u 15. veku postojao hram posvećen Svetom proroku Jeliseju, posle dvesta pet godina počela je izgradnja nove crkve čiji se završetak očekuje u narednih pet godina

0
Foto: Slobodan Bodić

Na mestu gde je u vreme turske vladavine, tačnije u vreme Hadži-Prodanove bune 1814. godine srušen hram u Viljuši posvećen proroku Jeliseju, napravljen je takozvani Zaimov bunar posvećen Zaim-agi koji je upravljao ovim prostorima, a ove godine na tom mestu počeli su radovi na izgradnji nove crkve, priča Slobodan Bodić, predsednik Saveta mesne zajednice Viljuša.

Foto: Slobodan Bodić

 – Nakon mnogobrojnih ideja i pokušaja da se na postojećim temeljima obnovi nekadašnji hram, meštanin Radoš Bojović, na čijem posedu se nalazio ovaj hram, poklonio je zemlju crkvi i od toga je sve krenulo. Nakon što je Zavod za zaštitu spomenika odobrio građevinsku dozvolu, 27. juna ove godine, na dan kada mesna zajednica slavi svoju krsnu slavu, Svetog proroka Jeliseja, radovi su konačno otpočeli. Pre toga smo zasedali više puta, i mesna zajednica i građani, i taj dan smo se tačno dogovorili kada će radovi početi. Početkom oktobra obnovljeni su temelji, a u petak, 25. oktobra ove godine započeli smo i sa zidanjem crkve.

Foto: Slobodan Bodić
Novac prikupljen udruženim sredstvima grada, građana i čačanskih privrednika

Bodić napominje i to da je izgradnju crkve podržala Opština Čačak sa 950. 000 dinara, Mesna zajednica Viljuša sa 500. 000 dinara i izgradnjom prilaznog puta, kao i mnogobrojna preduzeća raznim materijalnim sredstvima, ali da su i sami meštani Viljuše učestvovali svojim donacijama u ukupnom iznosu od 500.000 dinara. Glavni projekat je urađen uz konsultaciju sa  kraljevačkim Zavodom za zaštitu spomenika koji je naložio da crkva mora imati svoj nekadašnji izgled.

Foto: Slobodan Bodić

Okvirni plan za završetak radova je do kraja 2024. godine, uz očekivanja da će hram biti završen i ranije, rekao je Slobodan Bodić.

PODELI

POSTAVI ODGOVOR