[rstr_selector]

Počela izgradnja etno-turističkog kompleksa „Sjenička kuća“

U Sjenici je počela prva faza radova na izgradnji etno-turističkog kompleksa „Sjenička kuća“. Vrednost građevinskih radova je 30 miliona dinara i oni bi, prema rečima direktora Turističke organizacije Sjenica, Mihaila Tripkovića, trebalo da budu završeni do kraja građevinske sezone u 2017. godini.
– Nakon sprovedene javne nabavke i svih ostalih procedura počeli su radovi na izgradnji etno-turističkog kompleksa “Sjenička kuća“. U okviru prve faze biće izvedeni zemljani radovi, odnosno iskop. Izvođač radova je kompanija „Decco inženjering“ iz Vrnjačke Banje, a kranji rok za predaju objekta na upotrebu je kraj građevinske sezone 2017. godine. Međutim, ja se nadam da će to možda biti i ranije s obzirom na to da radovi teku planiranim tempom, rekao je Mihailo Tripković.

Sjenica će izgledati kao gradić u Sloveniji ili Švajcarskoj

Direktor Turističke organizacije Sjenica kaže da će ovaj etno- turistički kompleks biti specifičan i da će doprineti još lepšem izgledu Sjenice.
– Reč je o sjeničkoj kući sa kraja 19. i početka 20. veka. Biće   to replika tradicionalne sjeničke kuće onakve kako je ona zapravo i izgledala iz tog vremenskog perioda i u kakvoj su živeli naši preci. Ono što je karakteristično za nju je tip gradnje, a njena namena će u budućnosti biti multifukcionalna. Jedan deo objekta će predstavljati galeriju, imaćemo i mali muzejski depo, u jednom delu ćemo imati dve postavke, odnosno dve sobe koje će biti opremljene u tradicionalnoj kulturi ovog kraja. Jedna soba će biti opremljena onako kako je u to vreme živela jedna srpska pravoslavna porodica i kako je izgledala njihova soba sa početka 19. veka, a druga će biti opremljena u tradicionalnom bošnjačkom folkloru. Sjenička kuća će se nalaziti u strogom centru grada na slobodnoj površini gde je inače urbanističkim planom predviđena izgradnja takvog objekta koji će doprineti ulepšanju grada. Posle   izgradnje šetališta i uređenja užeg gradskog jezgra, odnosno trga, opština Sjenica je rekonstruisala i park i upravo uz taj park gde se naslanja i ovaj objekat koji gradimo, doprineće jednoj prelepoj slici. Sjenica će izgledati kao jedan mali gradić u Sloveniji, Švajcarskoj ili Norveškoj, biće to slika kao sa razglednice, istakao je Mihailo Tripković.
Ukupna vrednost građevinskih radova je 30 miliona dinara, a komplektno uređenje objekta sa opremanjem će premašiti cifru od 50 miliona dinara, rekao je Tripković i dodao da se projekat izvodi uz podršku Opštine Sjenica, Turističke organizacije Sjenica i Ministarstva trgovine, turzima i telekomunikacija.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *