[rstr_selector]

Počela rekonstrukcija dela krova na konaku Jovana Obrenovića

Prema rečima direktorke Narodnog muzeja u Čačku, Delfine Rajić, sredstva za radove na objektu koji ima status kulturnog dobra od velikog značaja, u visini od 299.000 dinara, obezbeđeni su iz budžeta grada Čačka.

– Vršiće se hidroizolacija na delu krova gde se pojavilo prokišnjavanje, postavljanjem kondor trake sa preklopom. Trake će se postaviti preko postojeće daščane podloge, a predhodno će pažljivo biti skinut pokrivač od turske ćeramide. Posebna pažnja će se obratiti na izolaciju oko dimnjaka. U vođenje konzervatorskog nadzora uključiće se arhitekta Rajko Čubrić iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Kraljevu, koji je i do sada obavljao nadzor nad svim konzervatzorskim radovima, koji su izvođeni na konaku Jovana Obrenovića. Radove izvodi samostalna građevinska radnja „Guberevci“ Ljig, a biće završeni do 20. decembra ove godine, kaže Rajić.

Deo krova prepokriven pre dve godine

Pre dve godine izvedeni su radovi na prepokrivanju krova konaka na prednjoj strani donacijom dr Cvetka Jovanovića. Delfina Rajić tvrdi da najnovijim prokišnjavanjem, na delu krova koji se sada rekonstruiše, eksponati nisu bili ugroženi.

– Vodili smo računa o našim eksponatima i oni nisu bili u opasnosti. To su kulturna dobra od velikog značaja i zahvaljujući pažljivom postupanju zaposlenih ništa nije bilo ugroženo, rekla je direktorka Muzeja.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *