Počela rekonstrukcija zelenih površina u Čačku

Počela rekonstrukcija zelenih površina u Čačku

U Ulici Veselina Milikića zasađena stabla kuglastog javora, u Kuželjevoj sadnice kuglastog bagrema. Rekonstrukcija traje do marta na većem delu gradskog područja

0
Nove sadnice u Kuželjevoj ulici

Programom poslovanja JKP „Gradsko zelenilo“ Čačak, u ovoj godini je opredeljeno 5 miliona dinara za rekonstrukciju zelenih površina. Dragan Nikolić, direktor ovog preduzeća, kaže da je prva faza radova počela ovog meseca i da će se obavljati do kraja marta. On navodi  da su u Ulici Veselina Milikića zasađena stabla kuglastog javora, dok su u Kuželjevoj posađene sadnice kuglastog bagrema.

– Drvored u Ulici Veselina Milikića obogaćen je sa 33 stabala kuglastog javora, dok je u Kuželjevoj ulici posađeno 5 stabala kuglastog bagrema. To su vrste koje ne rastu visoko, daju prijatnu hladovinu tokom letnjeg perioda i vizuelno ostavljaju lep utisak. Planom i programom za ovu godinu predviđeno je da se uradi potpuna rekonstrukcija pojedinih drvoreda u gradu. Ovo je samo prva faza rekonstrukcije koja će trajati do kraja vegetacije, tačnije do marta, dok će drugi deo početi u oktobru i trajaće do kraja godine, kaže Nikolić.

Donaciju Dveri usmeriti na drugu lokaciju

Direktor „Gradskog zelenila“ je izneo pozitivan stav prema inicijativi pokreta Dveri da se u Kuželjevoj ulici zasade nova stabla, ali navodi da je to već bilo predviđeno planom i programom ovog preduzeća. Prema njegovim rečima, sredstva koja bi donirao pokret Dveri mogla bi da se usmere na neku drugu lokaciju, ali napominje da je za sadnju drvoreda u gradu neophodna saglasnost JP „Gradac“ koje upravlja  javnim površinama.

– Pozdravljam aktivnost pokreta Dveri koju imaju na polju unapređenja grada u smislu ozelenjavanja površina. Međutim, već u samom programu poslovanja za 2018. godinu jasno je naglašeno da će se izvršiti kompletna rekonstrukcija određenih drvoreda i da će se sva stabla koja nedostaju zameniti. Tako da su za taj posao sredstva već obezbeđena i počeli smo sa radom. Ta donacija je dobrodošla, ali mislim da ta stabla treba zasaditi na nekoj novoj javnoj površini i unaprediti novi deo grada. Da bi se na nekoj površini zasadila stabla neophodno je odobrenje javnog preduzeća „Gradac” koje daje saglasnost u skladu sa višim aktima, a to su planovi detaljne i generalne regulacije određenih prostora, objašnjava naš sagovornik.

Nastavak rekonstrukcije zelenila u većem delu grada

Nikolić kaže da će do kraja godine biti rekonstruisani drvoredi u Bulevaru Vuka Karadžića, u Ulici Svetog Save, Nemanjinoj, Cara Lazara, Svetozara Markovića, Dragiše Mišovića, Župana Stracimira, Birčaninovoj, Amidžinoj, Đoke Milovanovića, Kuželjevoj, Bate Jankovića i Kralja Petra.

Pored toga, prema njegovim rečima, postoje i predlozi za rekonstrukciju pojedinih zelenih površina, kao što su skver kod Hotela Morava, kružni tok u Ljubiću i travnjaci u ulicama Bate Jankovića i Nemanjinoj.

Kuželjeva ulica
Kuželjeva ulica

 

veselina-milikica_sadnice-1a

Stabla u Ulici Veselina Milikića
Ulica Veselina Milikića

POSTAVI ODGOVOR