Претрага
[rstr_selector]

Počeo izvoz krompira

Posle nekoliko meseci pauze, ponovo je počeo izvoz krompira iz Srbije. Ratko Vukićević, predsednik Upravnog odbora Asocijacije voćara i povrtara „Plodovi Srbije”, kaže da krompir izvozimo u Makedoniju, Rumuniju i Bugarsku, a cena zavisi od kvaliteta i sorte krompira.

– To je dobra vest za sve proizvođače jer su potrebe tih tržišta velike. Mislim da će sav krompir koji imamo biti prodat. Cene se kreću od 15 do 21 cent po kilogramu. Na žalost, koliko mi zapravo krompira imamo je velika zagonetka. Mi nemamo instrument kako da utvrdimo bilanse krompira u Srbiji. S obzirom na to da smo prošle godine imali izvanredan prinos, najbolji u poslednjih 30 godina, mislim da se naši izvozni viškovi kreću od 50 do 80.000 tona. Da nismo dobili dozvolu za izvoz krompira u Evropsku uniju imali bismo potop, bilo bi veoma teško prodati krompir. Sa druge strane, imamo i zagonetku koliko je bilo gubitaka zbog mrazeva. Gubitaka je svakako bilo, ali je teško proceniti koliko, kaže Vukićević.

Kad počne izvoz, poraste i cena na domaćem tržištu

Vukićević kaže da će cena krompira na domaćem tržištu svakako porasti zahvaljujući početku izvoza, ali da ne treba očekivati čuda i da povećanje neće biti enormno.

– Treba imati u vidu da je trenutna cena na tržištima Nemačke, Holandije i Francuske prilično visoka i da se kreće oko 24 centa za kilogram upakovane prve klase. Možda je to i razlog zbog kojeg kupci iz Bugarske, Makedonije i Rumunije naručuju krompir iz Srbije. Interesantno je da imamo upita i iz Albanije. Mi se možemo fokusirati na ta tržišta, ali je problem što mi i dalje nemamo dovoljne količine robe na jednom mestu. Mora se raditi na udruživanju, moramo da imamo skladišta koja će imati respektabilne količine robe za velike kupce. Na primer, u Hrvatskoj ima 12 do 14 odličnih, najsavremenijih linija za pakovanje, a u Srbiji tri do četiri, kaže Vukićević.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *