Počeo otkup šljive, proizvođači nezadovoljni cenom

Počeo otkup šljive, proizvođači nezadovoljni cenom

Smanjivanjem cene šljive iskazuje se težnja da dođe do izjednačenja sa otkupnom cenom u Blacu gde je cena šljive od 5 do 10 dinara, ali je kvalitet dosta lošiji

0

Otkup šljive je počeo ovih dana, a cena svakim danom sve više pada čime se prošlogodišnji problemi proizvođača nastavljaju. Otkup je počeo sortom čačanska lepotica i cena prve klase je 25 dinara, druga klasa je bila 18 dinara do četvrtka, a sada je 15 dinara. Prvu klasu niko ne otkupljuje, a proizvođači se ucenjuju na različite načine da bi se taj rod prebacio u drugu klasu, kaže Dragan Milošević, proizvođač iz Lipnice.

– Smanjivanjem cene šljive iskazuje se težnja da dođe do izjednačenja sa otkupnom cenom u Blacu gde je cena šljive od 5 do 10 dinara, ali je kvalitet dosta lošiji i ne obrađuje se na način na koji mi to radimo.

Uprkos tome, nema naznake da će doći do pobune voćara jer šljiva, konkretno čačanska lepotica, nije dobra da bi se od nje kasnije pekla rakija, pa proizvođači gledaju da je što pre izbace na tržište.

Čačanska šljiva na trpezama i u Austriji i Nemačkoj

Šljiva iz čačanskog kraja je do sada izvožena u Rusiju, ali iz godine u godinu izvoz u ovu zemlju se smanjuje i preusmerava se na Austriju i Nemačku.

– Najveći deo roda, prema mojim saznanjima, završi u Austriji i Nemačkoj i uzimaju ga u Crnoj Gori ali to je sve sitno, kaže Milošević.

POSTAVI ODGOVOR