Podrška direktorki Kulturnog centra u Požegi stiže sa svih strana

Podrška direktorki Kulturnog centra u Požegi stiže sa svih strana

0

Požega je još uvek u žiži interesovanja javnosti nakon što je pre nekoliko dana novopostavljeni predsednik opštine Milan Božić, iz Srpske napredne stranke, zatražio ostavku četiri direktora javnih ustanova u ovom gradu, među kojima je i Slađana Petrović Varagić, direktorka Kulturnog centra, jer ne pripadaju stranci koja je trenutno na vlasti.

Slađana Petrović Varagić kaže da je zahtev za njenom ostavkom izazvao buru u javnosti, ali da osim prozivanja u medijima, novih zahteva od strane predsednika za njenu smenu za sada nema.

– Nakon zahteva za smenu koji je meni i mojim kolegama upućen prošle nedelje, usledila je veoma široka podrška šire javnosti i građana u Požegi. U petak na otvaranju izložbe „Umetničko delo u doba tehničke remedijacije“, na spontan način su se okupili građani, koji su inače publika naše ustanove. Oni su svojim dolaskom izrazili podršku Galeriji, a tada je pokrenuta i peticija podrške radu Kulturnog centra na čelu sa mnom. Građani ukazuju da bi trebalo sprečiti politički pritisak. Posle toga pokrenuta je i peticija na internetu, a ono što je vrlo značajno je podrška koja je usledila od struke. Umetnički savet sačinjen od osam uglednih umetnika i istoričara umetnosti oglasio se saopštenjem, nakon toga je usledila podrška Asocijacije nezavisne kulturne scene, a potom i podrška Udruženja „Aika“ – međunarodnog udruženja likovnih kritičara sekcije za Srbiju. U ponedeljak je usledilo i saopštenje Ministarstva kulture koje je na neki način osudilo nestručno i paušalno ocenjivanje rada ustanove od strane lokalnih vlasti. Usledila je podrška stručne i šire javnosti, odnosno usledio je medijski pritisak. Mediji pozivaju predsednika opštine, on i dalje iznosi zamerke na moj rad, pa se nakon toga mediji obraćaju meni za komentar – izjavila je Slađana Pertović Varagić dodajući da su direktori javnih preduzeća i ustanova jutros imali sastanak sa rukovodstvom opštine, kome je i ona prisustvovala, ali da ostavke nisu pominjane.

Varagićeva zaključuje da se pritisak rukovodstva na nju vrši preko medija.

POSTAVI ODGOVOR