Pokrenuta inicijativa da se dela Dobrice Erića vrate u školski program

Pokrenuta inicijativa da se dela Dobrice Erića vrate u školski program

Nastavnici iz Moravičkog okruga su na ovu ideju došli zbog činjenice da su dela jednog od najvećih srpskih pesnika zastupljena u malom broju u nastavnom planu i programu

0

Udruženje „Čuvari dela Vuka Karadžića” iz Čačka, organizovalo je prošle nedelje u Gradskoj biblioteci stručni skup za nastavnike pod nazivom „Pesničke brojanice Dobrice Erića”, na kome je bilo reči o životu i stvaralaštvu ovog velikog srpskog književnika. Tada je pokrenuta inicijativa da se dela Dobrice Erića vrate u nastavni plan i program. Danijela Kovačević Mikić, predsednik Udruženja „Čuvari dela Vuka Karadžića”, kaže da su nastavnici iz Moravičkog okruga ovakvu odluku doneli zbog činjenice da je jedan od najvećih srpskih pesnika u školskom programu zastupljen sa malim brojem dela.

– Dogovoreno je da se pokrene inicijativa za vraćanje Dobrice Erića u nastavni plan i program, budući da je u programu zastupljen sa malim brojem dela, a nastavnici su ponudili niz mogućih rešenja za korišćenje Erićevog opusa kao izvora za samostalnu izradu didaktičkih materijala za nastavu srpskog jezika i književnosti. Na ovom prvom stručnom skupu saopštenje je podnelo deset nastavnika, jedan bibliotekar i jedan novinar, a prisutnima su se obratili i predstavnici suorganizatora Centra za stručno usavršavanje, Gradske biblioteke i Izdavačke kuće „Pčelica”. Nastavnici Moravičkog okruga su pokrenuli ovu inicijativu za novom valorizacijom dela srpskog pesnika, koji je svoju zemlju voleo onda kada je pisao himne i ode, ali i onda kada je gorko i setno opisivao sve njene rane i slabosti. Na akademskoj javnosti je da argumentovano, na pravi način postavi Dobricu Erića u korpus nacionalne književnosti, kaže naša sagovornica.

Nagrade za najuspećnije literarne i likovne radove

Na skupu su dodeljene i nagrade za najuspešnije likovne i literarne radove inspirisane životom i delom Dobrice Erića. Danijela Kovačević Mikić, kaže da su nagrade dodeljene školama, a ne pojedincima, s obzirom na to da je iz škola koje su se odazvale pozivu, pristigao veći broj uspešnih poetskih i likovnih radova učenika.

– Nagrade za poetske i likovne radove dodeljene su osnovnim školama „Marko Pajić” iz Viče, „Akademik Milenko Šušić” iz Guče, „Milinko Kušić” iz Ivanjice i „Kralj Aleksandar I” iz Gornjeg Milanovca. Udruženje učitelja Čačka je primilo nagradu za zajednički likovni projekat „Ćilim – polje, Kalipolje” učenika prvog ciklusa obrazovanja dvanaest osnovnih škola sa teritorije grada Čačka, kaže Danijela Kovaćević Mikić.

POSTAVI ODGOVOR