Pola veka umetničkog rada Nikole Stojića

Pola veka umetničkog rada Nikole Stojića

0

Udruženje književnika Srbije dodelilo je početkom decembra nagrade za životno delo zapaženim ličnostima iz cele Srbije. Među nagrađenima za poseban doprinos srpskoj kulturi je Nikola Stojić, etnograf, vajar i pesnik iz Guče, ali i jedan od osnivača Dragačevskog sabora trubača.
Tim povodom sutra će u sali Centra za kulturu i sport opštine Lučani u Guči, sa početkom u 17 časova biti održan književni program pod nazivom „Pola veka umetničkog rada Nikole Stojića“. Program koji je posvećen dugogodišnjem stvaralaštvu ovog dragačevskog umetnika pripremili su profesor srpskog jezika i književnosti Neda Baralić i učenici OŠ „Akademik Milenko Šušić“ i Srednje škole „Dragačevo“ iz Guče. Nikola Stojić kaže da je ovo velika čast kako za njega tako i za njegovu malu varošicu.
– Navršilo se 50 godina od kada sam objavio prvu knjigu. Napisao sam 57 knjiga raznih žanrova od onih kada sam prikupljao po selima i prelima narodne umotvorine, pesme, priče,  do obilazaka grobalja i zapisivanja važnih podataka sa starih spomenika i do literature koju sam pisao za decu i omladinu. Na predlog književnika Zapadne Srbije, Udruženje književnika Srbije dodelilo mi je povelju za životno delo, što je velika čast i za mene i za moju malu varošicu, kaže Nikola Stojić.

POSTAVI ODGOVOR