[rstr_selector]

Pola veka umetničkog rada Nikole Stojića

Udruženje književnika Srbije dodelilo je početkom decembra nagrade za životno delo zapaženim ličnostima iz cele Srbije. Među nagrađenima za poseban doprinos srpskoj kulturi je Nikola Stojić, etnograf, vajar i pesnik iz Guče, ali i jedan od osnivača Dragačevskog sabora trubača.
Tim povodom sutra će u sali Centra za kulturu i sport opštine Lučani u Guči, sa početkom u 17 časova biti održan književni program pod nazivom „Pola veka umetničkog rada Nikole Stojića“. Program koji je posvećen dugogodišnjem stvaralaštvu ovog dragačevskog umetnika pripremili su profesor srpskog jezika i književnosti Neda Baralić i učenici OŠ „Akademik Milenko Šušić“ i Srednje škole „Dragačevo“ iz Guče. Nikola Stojić kaže da je ovo velika čast kako za njega tako i za njegovu malu varošicu.
– Navršilo se 50 godina od kada sam objavio prvu knjigu. Napisao sam 57 knjiga raznih žanrova od onih kada sam prikupljao po selima i prelima narodne umotvorine, pesme, priče,  do obilazaka grobalja i zapisivanja važnih podataka sa starih spomenika i do literature koju sam pisao za decu i omladinu. Na predlog književnika Zapadne Srbije, Udruženje književnika Srbije dodelilo mi je povelju za životno delo, što je velika čast i za mene i za moju malu varošicu, kaže Nikola Stojić.

Поделите вести

Остави коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести

Kултура | Вести | Одабране вести

Beldocs EHO у Културном центру Чачак

09.12.2023
Вести | Одабране вести

Виртуелни сајам запошљавања НСЗ

29.11.2023