Претрага
[rstr_selector]

Poljoprivrednici koriste stare dok čekaju nove konkurse

Ministarstvo poljoprivrede Srbije najavilo je da će u drugoj polovini februara biti raspisani konkursi za subvencije u oblasti poljoprivrede, ali pravilnici u vezi sa tim još nisu objavljeni. Ipak, Biljana Janjić, savetodavac za agroekonomiju Poljoprivredne savetodavne i stručne službe iz Čačka kaže da u ovom trenutku ima drugih aktuelnih pravilnika vezanih za neke ranije raspisane konkurse.

– Za sada, od aktuelnih pravilnika, imamo pravilnike u biljnoj i stočarskoj proizvodnji, kao merama ruralnog razvoja i kreditnoj podršci poljoprivrednicima. Što se tiče pravilnika u biljnoj proizvodnji, zahtevi se podnose od 1. marta do 30. aprila, a radi se o iznosu subvencije od 2.000 dinara po hektaru obradive površine. Tu su i regresi za đubrivo zbog čega je važno da poljoprivrednici čuvaju sve račune za kupljeno mineralno đubrivo od 16. novembra prošle do 30.septembra ove godine. Aktuelan je i pravilnik za premiju osiguranja useva, plodova i višegodišnjih zasada, kao i podsticaji za kvalitetna priplodna grla. Oni iznose 25.000 dinara po kravi, dok za tov junadi, jagnjadi, jaradi i svinja podsticaji iznose 10.000 dinara za junad, 2.000 za jagnjad i jarad, odnosno 1.000 dinara za svinje, kaže Janjić.

Još aktuelni podsticaji za razvoj seoskog turizma

Premije za mleko ostale su na nivou od sedam dinara po litru, kaže Janjić i dodaje da ima i podsticaja za uzgoj konzumne ribe, ali i još nekih.

– I dalje su aktuelni i podsticaji za razvoj seoskog turizma, za nabavku mehanizacije u primarnoj stočarskoj i biljnoj proizvodnji, a tu je i kreditna podrška za nabavku hrane za životinje, za nabavku novih grla, kao i za nabavke u ratarstvu, voćarstvu, stočarstvu i vinogradarstvu. Krediti su omogućeni od jedne do tri godine sa mogućnošću grejs perioda od godinu dana, a maksimalni iznos kredita za fizička lica je pet miliona dinara, dok je za zadruge taj iznos tri puta veći, rekla je Janjić.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *